Hrvatski delegati u EP glasali protiv sankcija Dodiku: “Treba smirivati tenzije”

Hrvatska delegacija u Evropskom parlamentu, odnosno članovi HDZ-a, nisu podržali amandman koji poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

Ovo je kazala poslanica u EP-u Željana Zovko.

Zovko, koja je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove te delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom, rekla je za “Glas Srpske” da je amandman došao naknadno, te da su glasali protiv jer ovo nije uopšte trenutak kada su takvi potezi korisni.

U BiH treba rješavati problem Izbornog zakona i smirivati tenzije“, zaključila je Zovko.

Džaferović: Evropski parlament prepoznao secesionizam RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je usvajanje amandmana Evropskog parlamenta, u kojem se postupci vlasti entiteta Republike Srpske jasno nazivaju secesionističkim.

Također, poziva se Vijeće Evropske unije na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i njegovim saradnicima.

Više od dvije trećine zastupnika Evropskog parlamenta je precizno definisalo poteze vlasti entiteta Republike Srpske kao neustavne i secesionističke.

Jako je važno da su zastupnici građana Evropske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja Ustava, kojima je pokušao obmanuti međunarodnu javnost.

Dodik je odbacio dijalog u institucijama, kao način rješavanja nesporazuma, te se okrenuo unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Daytonskog sporazuma.

Svima je jasno da je Dodik prijetnja miru. Nakon što su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije ovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije prema Dodiku lično i njegovim saradnicima u politici i biznisu”, poručili su iz kabineta Šefika Džaferovića.