Iz EK kazali šta očekuju od BiH i Srbije po pitanju sankcija Rusiji

U toku je konferencija za medije Evropske komisije o trenutnim događajima u Evropu usljed ruske invazije na Ukrajinu.

Bilo je riječi o sankcijama za Rusiju, a iz EK su odgovorili i na pitanje o stavu EK prema činjenici da BiH i Srbija jedine nisu izrekle sankcije Rusiji od zemalja zapadnog Balkana.

Jedno od pitanja bilo je da li će se raditi na tome da se zabrani rad Sputnjika i sličnih medija koji i dalje djeluju u Srbiji?

Dopustite mi da istaknem da trenutno radimo na praktičnim modalitetima kako osigurati da se ova odluka provede. Očigledno radi se o odluci koja se odnosi na teritoriju EU“, kazali su, piše N1.

BiH i Srbija jedine nisu uvele sankcije Rusije, kakav je stav EK po tome?

Samo bih vas uputila na izjave HRVP-a od jučer o sastanku gdje je objašnjeno da će se pažljivo pratiti pozicije zemalja kandidata kada se radi o vanjskoj politici EU. Predsjednik je jasno istakao da se ovdje radi o prekretnici.

Ono što je izloženo riziku jeste stabilnost Evrope i međunarodnog poretka i mira. Predsjednik Putin je imao izbor i odlučio je da ponovo uvede rat u Evropu. Naša prednost i snaga je u našem jedinstvu, zato su EU i partneri poduzeli snažne mjere kao podršku Ukrajini i sankcije protiv Rusije.

Isto će učiniti i prema Bjelorusiji, zemlje kandidati kao što su Srbija od njih se očekuje da se pridruže odlukama EU kada su u pitanju sigurnosna pitanja“, istakli su.

Dodaju da očekuju od svih zemalja koje žele imati bliže odnose sa EU, da prate stav po pitanju sankcija.