Izetbegović nakon sastanka citirao oca Aliju: “Pregovori su najteži posao dodijeljen sirotom ljudskom biću”

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona koji su danas održani u Sarajevu su završeni.

Medijima se prvi obratio lider SDA Bakir Izetbegović.

Nama je najlakše izaći pred birače i kazati da nismo ništa postigli i okriviti drugu stranu, ali gledamo da spasimo ovu zemlju od destabilizacije“, kazao je.

Stavovi se pomjeraju, pregovori su, kako je to rekao moj rahmetli otac: Najteži posao koji je dodijeljen sirotom ljudskom biću. Nama je najlakše izaći pred birače i kazati da nismo ništa postigli i okriviti drugu stranu, ali gledamo da spasimo ovu zemlju od destabilizacije“, kazao je Izetbegović.

Dodao je da su svi spremni ponijeti teret, te dodao da ne može iznositi detalje jer se svaki “detalj napuše kao balon”.

Ne mislim da vam mogu govoriti detalje, jer detalji umanjuju šansu da se postigne rješenje”, dodao je.

Svi smo spremni ponijeti teret i zahvaljujem se gospodinu Konakoviću i Radončiću na sastanku. Meni je žao što ne mogu iznijeti detalje jer se svaki detalj napuše kao balon.

Molim i medije, nama ne treba teška kriza, budite zajedno s nama i pomozite da nađemo rješenje. Svi moraju pomalo popustiti”, dodao je Izetbegović.

Izetbegović je poručio da će “bošnjačka strana” nastaviti raditi preko vikenda, prenosi N1.

Kada je u pitanju FBiH moramo naći način da ne trpimo ove blokade, da se štiti vitalni nacionalni interes. Mi ćemo raditi preko vikenda, ova tzv. ‘bošnjačka strana’.

Očekujemo da stranci budu medijatori i pomognu i jednima i drugima da se iznađe rješenje“.

Bolje je da nađemo rješenje koje će stabilizirati odnose, koje će razvezati čvor između Hrvata i Bošnjaka. Izbora će biti, samo kakvih? Sa nekim bojkotima?

Ne želimo sebe dovesti u tu situaciju. Puno je bolje razriješiti problem i razvezati ovaj čvor i imati riješen odnos Hrvata i Bošnjaka”, zaključio je u obraćanju Izetbegović.