Kako je Dušanka Majkić zaprijetila Bošnjacima: “Rusija je upozorila i BiH kao i Ukrajinu za NATO”

Delegatkinja u Domu naroda Bosne i Hercegovine i članica SNSD-a Dušanka Majkić komentarisala je jučer rat u Ukrajini.

Posebno je bila kontroverzna njena izjava u kojoj navodi kako bi se Bosni i Hercegovini mogla desiti sudbina Ukrajine, tačnije ukrajinski scenario.

Naime, Majkić u tvitu podsjeća da je “Moskva u martu 2021. godine rekla da će reagovati ako Bosna i Hercegovina preduzme koraka ka pridruživanju NATO-u. Nemojte poslije da niste znali”.

Podsjećamo, Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu, između ostalog, i zbog želje ove zemlje da postane članica NATO-a.

Inače, njen kolega iz stranke i narodni poslanik Srđan Mazalica jučer je javno podržao agresiju Rusije na Ukrajinu.

Mazalica je tom prilikom na Twitteru poslao poruku, a iako nije konkretno naveo kome je ona upućena, iz konteksta se može vidjeti da se obratio Zapadu i optužio ga za trenutno stanje u Ukrajini.

Ipak, svrstao se na stranu Rusije.

Pravo jačeg, prijetnja, sila. Sami ste to uveli kao praksu i način ponašanja. Međunarodno pravo bacili u blato.

Sad dok smislite bolji poziv, osudu i sankcije, Rusi su već na Dnjepru. Ne u Vijetnamu, Afganistanu, Iraku. Na svojoj zemlji, tlu i otadžbini. Nemate moralno pravo da sudite”, rekao je Mazalica.

Podsjetimo, da je i lider SNSD-a Milorad Dodik ranije poručio da Bosna i Hercegovina treba ostati neutralna u ovoj situaciji sa Ukrajinom te da on neće dozvoliti da se država prikloni sankcijama Rusiji ukoliko se to od nje bude tražio.

Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u se pridružio zajedničkoj izjavi EU o rusko-ukrajinskoj krizi, na šta je također Dodik imao komentar, te poručio da je to uradio bez ovlaštenja.

Dodik se ipak nije do sada zvanično oglasio po ovom pitanju, ali je prokomentarisao medijske spekulacije da Republika Srpska želi da iskoristi situaciju u Ukrajini i “proglasi nezavisnost”.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Republici Srpskoj nisu separatisti već da imaju obavezu da se zaštite od velikobošnjačkog nacionalnizma.

Nismo separatisti, ali imamo obavezu da se ustavom zaštitimo od velikobošnjačkog nacionalizma i radikalizma“, izjavio je Dodik Srni.