Kanađanke ipak bile prevelik zalogaj, Zmajice ubjedljivo poražene na otvaranju kvalifikacija

Ženska košarkaška reprezentacija BiH poražena je u prvoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo rezultatom 96:64.

Četvrta reprezentacija svijeta prema FIBA rang-listi jednostavno je bila prevelik zalogaj za Zmajice.

Kanađanke su odlično otvorile meč, vodstvom od 10:5 u trećoj minuti, da bi zatim trojkom Bridget Carleton stekle prednost od 18:7 dvije minute kasnije.

Zmajice nisu imale rješenja za ofanzivne skokove Kanade, a za razliku od 12 poena pogodila je Kayla Alexander (20:8) u šestoj minuti.

Izabranice Victora Lapene zatim su bez problema održavale komfornu prednost do kraj prve četvrtine (30:19).

Pogocima Carleton i Achonwe kanadski tim dolazi do vodstva od 35:19 početkom druge dionice, a sjajna Carleton potom je ubacila za visokih 42:33.

Ista igračica pogodila je novu trojku za 47:25 u 16. minuti. Tri minute kasnije Kanađanke stvaraju najveću razliku – 53:30.

Prvo poluvrijeme zaključeno je rezultatom 57:36 za Kanadu.

U nastavku utakmice nedostajalo nam je agresivnosti, a veoma dugo smo igrali bez ijednog napravljenog faula.

Kanađanke su nakon pet minuta igre u trećem periodu došle i do 28 poena prednosti kada je pogodila Natalie Achonwa, a ekipa selektora Gorana Loje u posljednjih deset minuta ušla je sa 24 poena zaostatka (76:52).

Kanada je otvorila četvrtu dionicu serijom od 7:0, a istu smo prekinuli koševima Miljane Džombete nešto više od šest minuta prije kraja utakmice.

Na kraju Zmajice su upisale poraz sa 32 poena razlike (96:64). Našem timu je mnogo falila Marica Gajić, a to pokazuje statistika skokova.

Kanađanke su imale 39 skokova, a naš tim 17 manje.

U našem timu najefikasnija bila je Babić sa 16 poena uz po asistenciju i skok, dok je Jones završila meč sa 15 poena, pet skokova i isto toliko asistencija.

Džebo dodala devet poena, šest skokova i pet asistencija. Džombeta je ubacila osam poena, a Deura jedan manje.

Kanađanke je do pobjede vodila Caleton sa 28 koševa, šest skokova i tri asistencije, dok je Achonwa dodala 21 koš, osam skokova i šest asistencija.