Ko je vođa ISIL-a kojeg su likvidirali američki komandosi

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden objavio je danas kako su komandosi američkih specijalnih operacija u rizičnom napadu prije zore na sjeverozapadu Sirije ubili vođu Islamske države Abu Ibrahim al-Hashimi al Qurashi.

Kako je kazao, svijet je sada sigurnije mjesto.

Sinoć su, prema mom uputstvu, američke vojne snage na sjeverozapadu Sirije uspješno poduzele protuterorističku operaciju kako bi zaštitile američki narod i naše saveznike i učinile svijet sigurnijim mjestom.

Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, skinuli smo s bojnog polja Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija – vođu ISIS-a. Svi Amerikanci su se bezbjedno vratili sa operacije”, kazao je Biden.

Malo se zna o al-Qurayshiju, koji je naslijedio al Bagdhadija.

Nekolicina svjetskih medija je prenijelo njegovu fotografiju.

Helikopterski napad koji je izvelo oko dvadesetak američkih komandosa, uz podršku naoružanih helikoptera, naoružanih dronova Reaper i jurišnih mlaznjaka, ličio je na raciju u oktobru 2019. godine.

Tada je Abu Bakr al-Baghdadi, prethodni vođa Islamske države, poginuo kada je detonirao samoubilački prsluk dok su američke snage upadale u skrovište nedaleko od mjesta gdje se u četvrtak odigrala operacija.

Foto: New York Post
Foto: New York Post