Košarkaški savez se usprotivio FIBA-i i odbio putovati u Litvaniju, ne zna se kakve će biti posljedice

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) večeras je negativno odgovorila na zahtjev Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine da se odgodi utakmica između reprezentacija Litvanije i BiH.

Inače, utakmica je zakazana za nedjelju (27. februar).

Ipak, naš nacionalni tim odbio je putovati u Vilnius na meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Razlog je, jasno, sigurnosni rizik kojem bi bio izložen naš nacionalni tim.

Ne samo da je dramatično u Ukrajini trenutno, već se čitava situacija odrazila i na zemlje koje okružuju Rusiju.

Cijeli dan smo procjenjivali situaciju i donijeli zaključak kako ovo nije trenutak kada naša reprezentacija treba putovati u rizično područje. To je stav Košarkaškog saveza BiH, stručnog štaba i igrača.

Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju o proglašenju vanrednog stanja u Litvaniji, dakle države koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom, a koje su uključene u sukob u Ukrajini“, kazao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Dodaje da KS BiH niko ne može ubijediti da nisu donijeli ispravnu odluku.

Za sada ne znamo kakve posljedice ćemo snositi od strane FIBA, ali u ovom trenutku nam je puno važnija sigurnost naših reprezentativaca i stručnog štaba”, kaže generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Podsjećamo, košarkaška reprezentacija BiH u prepunom tuzlanskom Mejdanu poražena je od selekcije Litvanije rezultatom 78:77 u okviru 3. kola druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Ipak, naša reprezentacija i dalje ima velike šanse da se plasira u naredni krug.

Posljednja dva duela BiH će imati u julu, kada gostujemo Češkoj te dočekujemo Bugarsku.

Vrijedi napomenuti kako tek predstoji da vidimo da li će naša reprezentacija dočekati sankcije Međunarodne košarkaške federacije.