Majka malene Džene pred proteste: “Primorani smo izaći na ulicu i tražiti pravdu”

Uoči današnjih protesta za malu Dženu Gadžun u Sarajevu, u 14 sati, roditelji djevojčice su se oglasili na Facebook stranici.

Kažu da su primorani pravdu tražiti na ulici.

Tri mjeseca od smrti naše djevojčice Džene Gadžun, primorani smo izaći na ulicu i tamo tražiti pravdu.

Nezadovoljni dosadašnjim radom Tužilaštva Kantona Sarajevo, odlučili smo se na ovaj korak kako bi jasno i glasno rekli da više ne želimo čekati”, napisala je majka Amila na Facebook stranici Protesti Pravda za Dženu.

Prije dva mjeseca kompletiran je i nalaz obdukcije, koji je dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo, međutim, mi do dana današnjeg nemamo apsolutno nikakvih infomacija, dodaje majka.

Šta je pokazao obdukcioni nalaz, šta je uzrok smrti naše djevojčice, hoće li i kada biti otvorena istraga, ko je odgovoran?”, pitanja su na koje odgovore traže majka Amila i otac Muris, ali i svi koji ih podržavaju.

Njihov advokat Almin Dautbegović smatra stav kantonalnih tužilaca neuobičajenim, te je najavio obraćanje Federalnom tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH

Čekali smo i previše. Ne želimo doživjeti sudbinu porodica koje godinama čekaju na pravdu“, poruka je uoči protesta.

Podsjetimo, planirana je šetnja do Tužilaštva KS, gdje će predati zahtjeve i obratiti se prisutnima i medijima.

I članovi grupe Pravda za Dženana Memića, pridružit će im se u njihovoj borbu i nastojanje da saznaju istinu.

Mi ćemo u petak biti uz njih. Pozivamo vas da nam se pridružite”, poručili su iz Pravde za Dženana Memića.

Podsjetimo, Džena je preminula 14. novembra nakon što je operisana u jednoj privatnoj klinici.

Inspekcija je kasnije utvrdila da medicinski aparati u toj klinici nisu bili verifikovani.

Iz Tužilaštva KS, danas su saopćili da tužilački tim koji je formiran zbog hitnog rada na predmetu vezanom za liječenje i smrt djevojčice, intenzivno i prioritetno postupa u predmetu.

Do sada je poduzeto više radnji dokazivanja, izdate su naredbe za vještačenja koja su u toku. Daljne radnje u postupku ovise o rezultatima vještačenja.

Inače, zbog zaštite postupka, u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Tužilaštvo KS u ovom momentu ne može davati više informacija”, istaknuli su iz Tužilaštva KS.