Milorad Dodik najavio da će smanjiti PDV na osnovne životne namirnice na 10 posto

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će predložiti smanjenje stope PDV-a na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne životne namirnice na 10 posto.

Dodik je naglasio da je smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice jedna od mjera koja bi sigurno zauzdala povećanje cijena i ublažila udar inflacije na porodične budžete u cijeloj BiH.

Ova bi mjera, tvrdi Dodik, bila privremenog karaktera i mogli bi je ograničiti do kraja ove godine dok se ne stabilizuje tržište.

Diferencirana stopa PDV-a, uz ograničenje marži u maloprodaji, u ovom trenutku bio bi sasvim adekvatan odgovor na inflatorni udar. S obzirom na to da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Evropi, smatramo da je vrijeme da se poveća PDV na luksuz, a da porezi na osnovne životne namirnice budu smanjeni”, zaključio je Dodik za Srnu.

Ostaje da vidimo da li su namjere Dodika iskrene ili je ovo jedan od populističkih poteza pred izbore koji dolaze, a znamo da je Dodik majstor populizma.

Također, bit će interesantno posmatrati kako će Federacija da odgovori na ovo, kao i kako će se prema ovom prijedlogu odnositi i druga dva člana Predsjedništva BiH.

Vrijedi i kazati da je rast cijena mnoge građane “otjerao” u siromaštvo, obzirom da penzije više nisu dovoljne niti za najosnovnije.