Oglasila se majka Džene Gadžun nakon protesta: “Nisam smogla snage da kažem sve što boli posljednja četiri mjeseca”

Građani iz Kaknja, Visokog, Ilijaša, Sarajeva okupili su se jučer na platou ispred BBI centra tražeći istinu o djevojčici Dženi Gadžun.

Nakon protesta danas se oglasila ponovo Amila Gadžun, majka malene djevojčice.

Kaže da nije smogla snage da kaže sve što porodicu boli posljednja četiri mjeseca.

I ako sam bila spremna jučer pred ljudima reći sve ono što nas boli četiri mjeseca nisam smogla snage jasno i glasno da kažem.

Kada vidite sav taj narod koji nosi slike vašeg dijeteta, natpise sa njenim imenom, kada vidiš da si tu zbog smrti svog dijeteta, izgubiš snagu, pogubiš se, pa čak ne znaš ni šta pričaš“, kazala je Gadžun.

Kazala je da snaga i volja za istinom i pravdom samo jača.

Ali to ne znači da ćemo odustati, naprotiv još veća snaga i volja za istinom i pravdom. Nećemo odustati borit ćemo se do zadnjeg dana, nećemo dozvoliti da nam bilo ko stane na put“, zaključila je majka.

Amila Gadžun: “Želim samo da saznam šta se desilo mojoj Dženi”

Podsjetimo, iako je prvobitno najavljena šetnja do Tužilaštva Kantona Sarajevo, roditelji malene Džene obratili su se, upravo, na ovom mjestu.

Majka malene Džene, Amila Gadžun, kazala je jučer da su dovoljno dugo čekali da se utvrde činjenice i da pravdu moraju potražiti na ulici.

Prošla su tri mjeseca od smrti naše Džene, tri mjeseca naša porodica je u agoniji i iščekivanju informacija od nadležnih organa koji rade na rasvjetljavanju slučaja naše Džene na čijem čelu je i Sabina Sarajlija.

Tri mjeseca smo čekali i smatramo da smo im dali dovoljno vremena da poduzmu radnje koje su bile potrebne da se utvrde činjenice i uzrok smrti.

Tri mjeseca smo čekali i bilo je dosta. Razmišljali smo i ranije o protestima, ali smo odgađali da ne bi istragu ometali“, kazala je majka kojoj je u tom trenutku pozlilo, ali je nekako smogla snage da nastavi.

Podsjetila je da porodicu Gadžun Sabina Sarajlija nije željela da primi na sastanak.

Mi smo bili primorani izaći na ulicu, doći iz Kaknja u Sarajevo da tražimo pravdu za našu Dženu. Žalosno je da mi koji smo izgubili našu djecu tražimo pravdu na ulici umjesto da to radi tužilaštvo čiji je to posao. 

Advokat naše porodice upućivao je pozive tužilaštvu, pisao, međutim oni se nisu oglašavali. Mi smo zvali tužilaštvo par puta niko nam se nije odazivao.

Trećeg februara naš advokat poslao je mail Sabini Sarajlija, obratio se glavnoj tužiteljici, da nas primi na sastanak da nas upozna sa novim informacijama prikupljenim tokom istraživanja i obdukcije pa da znamo radnje koje ćemo dalje poduzimati. 

Sutradan je stigao odgovor od Sabine gdje je napisala da će pronaći vremena da nas primi na sastanak, ali da nema nove informacije.

Ako Sabina nema informacije ko ih onda ima? Zašto izbjegava da nas primi na sastanak, je li ona majka, ima li ona djecu? 

Želim samo da saznam šta se desilo mojoj Dženi i ko je kriv za njenu smrt! Krivac postojati mora!“, poručila je Amila Gadžun.

Otac malene Džene nije smogao snage da se obrati javnosti

Otac Džene Gaždun, Muris, nije smogao snage da se obrati.

Nakon svega nekoliko riječi morao je da napusti binu.

Slično je bilo i sa ostalim članovima porodice.

Slali smo upite, niko nam nije odgovorio”, kratko je kazao, a zatim sišao s govornice.

Muriz Memić: “Zamislite sada kako je kada dođete s djetetom i idete kući bez djeteta”

Kao što smo ranije i pisali podršku porodici Džene Gadžun dala je i porodica Memić koja već šestu godinu traži istinu o sinu Dženanu.

Muriz Memić, otac Dženana Memića, prisjetio se svojih prvih protesta i upitao do kada će pravdu tražiti na ulici.

Mi smo ovdje prvenstveno zbog porodice Gadžun, ali ovdje sam i kao otac Dženana Memića. Vi znate za moju borbu od šest godina.

Sada mi kroz glavu prolaze moji prvi protesti kakvi su bili i kako su izgledali. Je li treba da porodica Gadžun organizuje proteste, da ja organizujem, da Davor organizuje da bi Sabina Sarajlija radila posao za koji je dobro plaćena.

Vi znate da sam ja podnio krivičnu prijavu protiv 12 tužioca. Nazvat ćemo ih pravim imenom – kriminalci“, kazao je Muriz.

Upravo na ovu rečenicu Memić je dobio ogroman aplauz od prisutnih građana.

Dodao je i da se Sabina Sarajlija nije udostojila da ga primi.

Kriminalci rade 100 metara od ovoga mjesta. Pokušaj se poigrati sa sudbinom moga djeteta, ali evo nismo im dozvolili. Sabina Sarajlija se nikada nije udostojila da me primi, kao što neće ni porodicu Gadžun.

Državni tužioc već dva puta bi primio i čovjek ima saosjećanja i državno tužilaštvo radi. Skupština KS je tražila smjenu od VSTV-a Sabine Sarajlija. Oni to nisu uradili. Oni ne poštuju volju građana. 

I ja se pitam, a znam da se i vi pitate je li ovo put i je li ovo način da dođemo do istine i pravde. Je li mora porodica Gadžun dolaziti iz Kaknja da traži istinu za svoje dijete.

Zamislite sada kako je kada dođete s djetetom i za neko izvjesno vrijeme ga nema i idete kući bez djeteta! Za to neko mora da odgovara! Za to postoji tužilaštvo!“, zaključio je Memić.

Žalosti da je tokom govora jedan muškarac dobacivao Murizu Memiću, što se vrlo lako može okarakterisati kao “ubačeni faktor” da ismijava borbu porodice Memić. Sve to možete čuti i na našem snimku ispod.

Amina Hodžić: “Politika ima umiješane prste, da je tužilaštvo radilo ovo se ne bi desilo”

Na protestima u Sarajevu su među prisutnima bili članovi grupe “Pravda za Dženana Memića”, Dženanova porodica, grupa “Pravda za Davida”, ali i porodica Nadin Smajlović.

Amina Smajlović je kazala za Sarajevsku seharu da je tu jer je osjetila nerad tužilaštva na svojoj koži.

Došla sam podršku pružiti roditeljima jer smo osjetili nerad tužilaštva kao oštećene porodice. Kod mene je dijete odbijeno da se liječi i nije mu pružena adekvatna medicinska pomoć i život je ugrožen, zato smo podnijeli krivičnu prijavu za pokušaj ubistva“, kazala je Smajlović.

O slučaju malene Nadin godinama slušamo, godinama čitamo, godinama pišemo, ali čini nam se da nikada nije dosta o tome govoriti.

Kako je kazala Smajlović “moje dijete je ostavljeno na milost porodice i dragog Boga”.

Hvala Bogu pa ishod nije bio letalan, a i da jeste ne daj Bože opet ne bi tužilaštvo reagovalo niti bi počinioci ovakvog nedjela bili procesuirani. Nažalost gledamo mnoge porodice ubijene djece koje traže pravdu na ulici i to je najveća žalost ove zemlje i grada“, dodaje Smajlović.

Kazala je da u svemu ovome politika ima umiješane prste.

Da se reagovalo na vrijeme i bile jasne tužilačke odluke ne bi danas imali ovakvo tužilaštvo. Ovakvo stanje nam je napravilo političko djelovanje u svim sferama.

Žalosno je da politika ima umiješane prste i da su ispolitizirane sve institucije. Ja želim porodici Gadžun da istraju u svojoj borbi i da sve porodice konačno svoj smiraj dočekaju“, zaključila je Amina Smajlović za Sarajevsku seharu.

Haris Zahiragić jedini političar koji je pružio podršku

Ono što je razočaravajuće, a istaknuto je i na samom protestu je odziv Sarajlija.

Neka nam je na čast da je u najmanjem broju od svih okupljenih bilo žitelja glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Neka je na čast političarima što se niko nije udostojio da dođe proteste… Grubo jeste, ali kada imate jednog ili dvoje političara, od jednog velikog broja morate napisati NIKO!

Ipak, Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, došao je na današnje proteste i tako dao podršku porodici Gadžun.

Nakon protesta je i prišao i pozdravio se s porodicom.

Osim toga, među okupljenima viđen je i bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, poznati sarajevski arhitekta Faruk Kapidžić.