Oko 100 domaćinstava u Ahatovićima će dobiti gradsku vodu, Općina Novi Grad finansira izgradnju vodovodne mreže

Općina Novi Grad Sarajevo u narednom periodu realizirat će projekat izgradnje oko dva kilometra vodvodne mreže profila DN100 i 150, u naselju Ahatovići, u dijelovima ulica Ahatovićka i 14. juni, u mjesnoj zajednici „Dobroševići“.

Na novoizgrađenu gradsku vodovodnu mrežu bit će priključeno oko 100 domaćinstava koja se trenutno snabdijevaju vodom iz lokalnih vodovoda “Igrište“ i “Djevojačke vode“.

Ovaj projekt je nastavak izgradnje vodovodnog sistema u obuhvatu rezervoara “Donji Mihaljevići“, koji je pušten u rad 2015. godine, a gdje je u proteklom periodu izgrađeno oko 1,5 kilometara vodovodne mreže u ulicama Šehidska i Ranovačka.

Izgradnjom ove distributivne vodovodne mreže stanovništvo će se snabdijevati vodom iz rezervoara “Donji Mihaljevići“ kojim upravlja KJKP “Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo.

S obzirom na činjenicu da će sa lokalnih vodovoda biti isključen veliki broj korisnika, stanovnici gornjih dijelova naselja Ahatovići, koji se snabdijevaju vodom iz lokalnih vodovoda, imat će urednije snabdijevanje vodom.

Vrijednost projekta je 462.150 KM, a finansirat će se sredstvima iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo i iz namjenskih sredstava – vodnih naknada Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Općina je pribavila sve potrebne dozvole za izvođenje radova, provela proceduru javne nabavke i izvršila izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Izvođenje radova vršit će firma “Harysco”, dok će montažerske radove i radove na priključivanju objekata na novoizgrađeni sistem vršiti KJKP “Vodovod i kanalizacija”, dok će Zavod za izgradnju KS vršiti nadzor nad izvođenjem radova.

U pripremi je i 3. faza nastavka izgradnje vodovodne mreže u dijelovima ulica Ahatovićka i 14. juni čime će biti kompletirano sedam kilometara nove vodovodne mreže u MZ “Dobroševići”.

Pored izgradnje vodovodne mreže, u ulici 14. juni uskoro će početi radovi na izgradnji gasne distributivne mreže.