Općinski i gradski vijećnik uhljebio sebe i suprugu, sada hoće od Općine i stan za socijalne kategorije

Srđan Srdić aktuelni vijećnik Općinskog vijeća u Novom Sarajevu, ali i gradski vijećnik i ove sedmice je tema medija. 

O njemu je i Sarajevska sehara je pisala nekoliko puta, što zbog “ukradenih” inicijativa, velikih želja i aspiracija, ali i zbog uhljebljavanja.

U svojoj kratkoj političkoj karijeri promjenio je već tri stranke, a u pauzama je nezavisni vijećnik koji uspješno trguje za svoju “ruku”.

Do sada je Srdić istrgovao desetine hiljada maraka kroz razne komisije, istrgovao je sebi radno mjesto u JP Sarajevo, koje je u vlasništvu Grada Sarajeva na čijem je čelu tada bio SDA-ovac Abdulah Skaka, piše PRESS.

On je naime od 2017. godine, dakle za vrijeme svog mandata, uposlen u ovom preduzeću na poziciji “stručnog saradnika za marketing”.

U mandatnom periodu 2016. – 2020., kao vijećnik u OV Novo Sarajevo Srđan Srdić je ostvario slijedeća primanja: vijećnički paušal 599 KM; oko 320 KM kao samostalni vijećnik iz sredstava namjenjenih za finansiranje klubova vijećnika; 152 KM (dva puta puta po 76 KM) naknada za članstvo u komisijama OV.

Dolazimo do cifre od ukupno blizu 1.100 KM mjesečno.

Kao vijećnik u gradskom vijeću za isti mandatni period Srdić je ostvario slijedeća primanja: vijećnićki paušal 800 KM; oko 400 KM kao samostalni vijećnik iz sredstava namijenjenih za finansiranje klubova vijećnika; minimalno 260 KM za članstvo u dvije komisije; ali uzimajući u obzir da se komisija plaća po sastajanju iznos nanade može biti čak i 520 KM.

Opet dolazimo do cifre od ukupno između 1.500 – 1.700 KM mjesečno.

Posao za gospođu Srdić

Srdiću je i to bilo malo pa je svojoj ruci tada digao cijenu i uz dobru i provjerenu saradnju sa SDA kadrovima, “palo” je i zaposlenje za njegovu suprugu.

I to ni manje ni više nego u Općini Novo Sarajevo, istoj onoj u kojoj je on vijećnik.

Srdić je suprugu zaposlio u šalter sali, te nije bio zadovoljan njenom pozicijom.

Ipak, tvrdio je doslovice tada jednu zanimljivost, a to je da “ta gospođa ima svoj život i da ona nema nikakve veze sa njim“.

Aplicirala za stan i dobila “svrhu”

Vijećnik Srdić nije se tu zaustavio.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu PRESS-a on se javio na konkurs za dodjelu stana u zakup, a koji je raspisala Općina u kojoj je vijećnik.

Ovaj konkurs namijenjen je za socijalnu kategoriju, ali Srdić se ipak odlučio prijaviti.

Gospođa koja po njegovoj izjavi “nije imala nikakve veze sa njim” u prijavnoj formi dobila je svrhu i postala je “supruga Sanja“.

Ova medijska kuća, navodno, od svojih izvora iz Općine Novo Sarajevo, nezvanično saznaje da je Srdić u Općini zatražio i finansiranje kluba, obzirom da sa još jednom vijećnicom djeluje kao nezavisni vijećnik (još uvijek).

S druge strane, u Gradu je zatražio da mu se dodijeli pet komisija koje bi mu se plaćale.

Očekuje se ipak da Općinska administracija na čelu sa načelnikom Hasanom Tanovićem neće dozvoliti da šibicarski planovi ovog uhljeba prođu tek tako, pa makar cijena bila i “ruka manje u zraku”, jer ruka ovakvih kao što je on ne vrijedi ni paru, zaključuje se u tekstu ovog portala.