Osuda poteza srpskih ambasadora u BiH da odbiju obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Institut za istraživanje genocida Kanada osudio je potez 18 ambasadora i generalnih konzula Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda koji su odbili da sprovedu instrukciju šefice bh. diplomatije Bisere Turković u vezi sa obilježavanjem 30. godina od proglašenja nezavisnosti države.

Ambasadorima su poručili da napuste diplomatske dužnosti i vrate novac državi koju ponižavaju.

Povodom skandaloznog, anticivilizacijskog, antibosanskog djelovanja 18 ambasadora i generalnih konzula Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda koji u otvorenom pismu poručuju da neće prihvatiti instrukciju da obilježe predstojeći Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart i veliki jubilej 30 godina od proglašenja nezavisnosti države Bosne i Hercegovine poručujemo da napustite vaše odgovorne diplomatske dužnosti i vratite novac koji primate od države koju ponižavate, a ne predstavljate.

Sramno je da državne diplomatske dužnosti koristite da lobirate za secesionističku politiku Milorada Dodika koji se nalazi na crnoj listi SAD-a”, poručeno je iz Instituta.

Oni koji poštuju jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, oni koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, oni koji priznaju historijsku činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država, treba da se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine, navedeno je dalje u reakciji IGK-a.

Ostale koji rečeno negiraju nećemo moliti, već poručiti Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji”, poručeno je danas iz Institut za istraživanje genocida Kanada.

“Nepostojeći praznik i dan kada je ubijen srpski svat”

Podsjetimo, ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo ministrici inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković u kojem je obaviještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju o obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

U pismu se ističe da Turković u instrukciji upućenoj 16. februara svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH zahtjeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od Dana nezavisnosti BiH, 1. marta ove godine “obilježe ovaj nepostojeći praznik“.

Dodaju da se “ministarstvima inostranih poslova zemalja prijema uputi zvanična nota sa obavještenjem o ovom spornom prazniku.”

Osamnaest ambasadora i konzula su kazali da Turković “ovom instrukcijom, kao i ranijim sličnim postupcima, urušava ustavni poredak BiH u kontinuitetu, zloupotrebljavajući poziciju ministra i uzurpirajući dejtonsku nadležnost Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom.”

U pismu su istaknuli “da je 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu”, za što tvrde da je “bio povod za početak rata u BiH.”

Otvoreno pismo potpisali su Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

Podsjetimo, ministrica Turković u instrukciji, upućenoj 16. februara svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, zahtjeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od Dana nezavisnosti BiH, 1. marta ove godine obilježe praznik, te da se ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema upute zvanične note sa obavještenjem o tome.