Pala Vlada Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić podnio ostavku na mjesto premijera

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić podnio je ostavku, čime je Vlada ovog kantona zvanično pala.

Prethodno su to učinili predsjednik Skupštine kantona Slađan Ilić i njegova zamjenica Vedrana Pavlović, te je na ovaj način SDP definitivno izgubio vlast.

Žarko Vujović, zastupnik SD BiH, ponovo je imenovan za predsjednika Skupštine TK.

Dopredsjedavajuća je ostala Lejla Vuković iz SBB-a BiH, a novi dopredsjedavajući je Boris Krešić iz DF-a.

Ovako skupštinsko rukovodstvo je bilo na funkciji do januara prošle godine.

Većina okupljena oko Stranke demokratske akcije u Skupštini TK i definitivno ima 18 ruku.

Pored 9 zastupnika SDA, 3 DF-a, te po dva SD BiH i Stranke za BiH, podršku novoj parlamentarnoj većini pružaju Smajo Mandžić (nezavisni zastupnik) i Jasmina Lugavić (PDA BiH).

“SDA ruši Vladu TK zbog straha od Ureda za borbu protiv korupcije”

Podsjetimo, povodom najave rušenja Vlade Tuzlanskog kantona prije dva dana reagovala je Una Harčin, ministrica pravde i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona.

Kao jedan od glavnih razloga za rušenje Vlade ona vidi u formiranju Ureda za borbu protiv korupcije, saopćeno je iz Naše stranke.

Formiranje Ureda za borbu protiv korupcije je prvi slučaj da Tuzlanski kanton institucionalno uspostavlja mehanizam za sprečavanje korupcije i postavlja standard u transparentnom djelovanju.

Uz to, Ured je depolitiziran, tj. u njemu ne mogu biti zaposleni stranački ljudi, i zadužen da uočene nepravilnosti i sumnje u koruptivno djelovanje javnih dužnosnika prijavljuje Tužilaštvu“, navedeno je u saopćenju.

Dodaju da političari i političke opcije koje su do uspostave posljednje Vlade vodile Kanton, prije svih SDA, imaju za cilj da osujete rad ovog Ureda i stvari vrate na stare postavke.

Politika će opet biti samo drugi naziv za ozakonjeni kriminal. Cilj im je da u Ured postave svoje ljude čiji će posao biti da ne vide nepravilnosti, tako se pravi zarobljena država i takva je bila dosad“, kazali su iz Naše stranke.

Kažu da SDA ima manje vremena da sprovedu svoj plan u djelo.

Međutim, do izbora je ostalo deset mjeseci, a u slučaju da uspiju s rušenjem Vlade, oni imaju i manje vremena da svoj plan provedu u djelo. Ipak, to je dovoljno da šteta bude počinjena, ali ne velika pod uslovom da ih građani na izborima u oktobru kazne i zato je važno da znaju za ovaj plan“, zaključili su.