Poslanica u NSRS-u Begija Smajić na udaru burnih kritika jer je Vojsku RS nazvala “genocidnom”

Nakon rasprave poslanika Begije Smajić i Nebojše Vukanovića, uslijedile su burne reakcije i drugih poslanika Narodne skupštine Republike Srpske.

Kako je istakao potpredsjednik NSRS iz Ujedinjene Srpske Milan Petković reagujući na izjavu Smajić koja je nazvala “Vojsku Republike Srpske genocidnom” “ovo je jedna od najsklandaloznijih izjava u ovoj Narodnoj skupštini”.

Koleginica Smajić je danas rekla da je Vojska Republike Srpske osuđena za genocid. Koleginice Smajić vi se morate izviniti Vojski Republike Srpske i svim građanima Republike Srpske”, rekao je Petković ističući da je Vojska Republike Srpske “oslobodilačka, slobodarska vojska koja nije osuđena”.

“Pripadnici VRS su stvorili RS i vi primate platu od nje”

Ta Vojska Republike Srpske čini i dan danas ove žalosne Oružane snage Bosne i Hercegovine”, istakao je Petković, tvrdeći “ako je pojedinac činio zločin i za to odgovarao i ja ga prezirem i smatram da je to njegova lična sramota, ali nije to sramota Vojske Republike Srpske kojoj je on možda pripadao”.

Ja sam danas i uvijek zahvalan svim časnim i čestitim vojnicima i pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su branili i stvorili Republiku Srpsku i vi danas primate platu od ove Republike Srpske”, istakao je Petković pozivajući Smajić da ne stvara kolektivitet “niti vojski niti narodu”, te ponavljajući kako očekuje njeno izvinjenje.

Reagovao je i poslanik SDS Milan Radović, poručujući Smajić kako “glorifikacijom svojih žrtava i neuvažavanjem žrtava sa druge strane ne čini dobro ni svom narodu”.

Mi nećemo dozvoliti da budemo minorni u Bosni i Hercegovini i to morate znati”, istakao je Radović tvrdeći kako je i on nosio uniformu Vojske Republike Srpske.

Zamolio bih vas, kao i gospodin Petković, bar da povučete riječ, ako nećete da se izvinite”, poručio je Radović ponavljajući kako je izjava Begije Smajić skandalozna upitavši je da li je to i mišljenje stranke iz koje dolazi.

Žao mi je zbog žrtava u Srebrenici, kao čovjeku žao mi je svakoga ko je ubijen bez puške, zarobljen o bilo kome da se radi iskreno, ali sa druge strane ja nisam od vas čuo da vi žalite naše žrtve u Kravici u Bratuncu kojih je bilo poprilično, krvavi Božić i tako dalje”, konstatovao je Radović tvrdeći kako mu nije namjera da se vraća nazad i poručujući kako je Smajić u velikoj zabludi “ako ne shvata da svi zajedno treba da gledamo naprijed i da pričamo o stvarnom životu, a ne onome što je bilo”.

Smajić odbijeno da se ponovo obrati

Iako se Smajić javila za riječ koristeći “netačan navod”, potpredsjednica Narodne Skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević joj nije dala riječ pozivajući se na član 138. stav 4. Poslovnika o radu Narodne skupštine, po kojem je Smajić već ranije govorila.

Vi ste svoju repliku i tih dvije minuta već iskoristili. Bila bih rada da napravim izuzetak i prekršim poslovnik da uradite ono što mislim da mogu zajedno sa potpredsjednikom Petkovićem da vas zamole svi poslanici u ovoj sali, a to je da se izvinete što ste na ovakvu temu otvorili vrata koja niste trebali otvarati”, rekla je Karadžić Jovičević.

Dodala je kako “pretpostavlja da Smajić to neće uraditi”, pozivajući je da se javi za diskusiju o tački dnevnog reda koja će joj omogućiti 10 ili 15 minuta za govor.

Reagovao je i poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ljubiša Krunić koji je kazao kako je osjetio “potrebu da se javim kao pripadnik Vojske Republike Srpske. Ja sam nosio tu uniformu, međutim nikad mi nije palo na pamet da napravim neki zločin, niti ja niti moji saborci”.

Kao što reče gospodin Vukanović, Trebinje je ostalo najčistijeg obraza u proteklom odbramneno-otadžbinskom ratu”, istakao je Krunić tvrdeći da žali sve žrtve i osuđuje sve zločince “pripadali mom narodu, hrvatskom narodu ili bošnjačkom narodu”.

Siguran sam da ono što se dešavalo u Srebrenici, što osuđujem naravno, dešavalo se u Bratuncu, Kravici, Jošanici, da ne nabrajam sad dalje. Sva ta mjesta gdje su pripadnici mog naroda ni krivi ni dužni, i djeca i starci i žene, platili svojim životima”, istakao je Krunić tvrdeći kako je “na svim stranama nažalost bilo toga, jer je na svim stranama bilo bolesnih umova kao što ih ima i sada u mirnodopskom periodu”.

Na izjavu Smajić osvrnuo se i PDP-ov Igor Crnadak.

Vidjeli ste koliko treba, jedan sekund da odemo od jedne ozbiljne rasprave, o jednoj važnoj životnoj ekonomskoj temi, kao što je fiskalizacija i da se odjednom nađemo u nenormalnom vrtologu u kojem smo otišli na potpuno drugu temu”, istakao je Crnadak.

Crnadak je poslaniku Nebojši Vukanoviću uputio molbu.

Vukane molim te kao Boga, nemoj se više nikada pravdati Begiji Smajić i drugima koji mrze nas, koji nas nikada neće prihvatiti kao komšije, nikad nas neće prihvatiti kao ljude s kojima treba da žive zajedno”, rekao je Crnadak.

Istakao je kako mu je bio simpatičan Vukanovićev performas u kojem je obukao maskirnu jaknu, jer je na “jedan sjajan, kreativan način, pokazao Vladi da ne treba da se igra sa osjećajima naroda, da ne treba da priča da će vratiti vojsku, a neće vratiti vojsku”.

Crnadak je istakao kako je i sam mislio da je dio Vukanovićevog performansa i dio uniforme Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske nije presuđena ni za šta i ja vas pozivam da se javite i da samo tu stvar izgovorite”, pozvao je Crnadak poslanicu iz Poslaničke grupe “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu”, ističući kako ima pravo da misli šta želi, ali joj poručujući kako “ne može doći ovdje i govoriti neistine koje su za čitav jedan narod bolne”.