Poziv građanima za udomljavljanje dva penzionisana policijska psa naišla na mnoge osude

Pripadnici policije Brčko Distrikta predali su u azil dva policijska psa.

Oni su proteklih nekoliko godina korišteni za istrage.

Iz policije su pozvali sugrađane koji su u mogućnosti da se jave za udomljavanje ovih pasa, koji su služili i dali doprinos bezbjednosti zajednice i učine im ostatak života sretnijim.

Oba psa imaju više od 10 godina.

Psi se odmah mogu preuzeti iz azila, s obzirom da su vakcinisani i čipovani, objavljeno je na Facebook stranici JP Komunalno Brčko.

Osim ova dva psa, u azilu ima još pasa spremnih za život sa ljudima. Udomljavanje je utorkom i petkom od 10:00 – 11:00 h, a azil u bivšoj bazi McGovern možete posjetiti svakog radnog dana od 9:00 – 15:00h i odabrati svog ljubimca. Udomljavanje je besplatno, a prilikom preuzimanja psa potrebno je da imate uz sebe važeću ličnu kartu”, poručeno je svima koji su zaniteresovani.

Ipak, i zasluženo, ovaj potez je naišao na mnogo osuda javnosti.

Mnogi smatraju da bi trebalo urediti zakone, kao što su mnoge razvijene zemlje uradile, da psi nakon preuzimanja odu u porodice policijskih službenika.

Ukoliko to nije moguće, zakonom je određeno da se o psima institucije moraju brinuti.

U našoj zemlji, nažalost je očigledno, da ukoliko više nisi dobar “za posao” zbog godina ne zaslužuješ nikakvu brigu.

Osim što naši penzioneri vrlo često moraju da se bore da prežive mjesec, vidimo i da psi koji su zaslužili svoju penziju i vrlo vjerovatno uradili veći posao od mnogih službenika na “državnoj sisi” završavaju u azilu zatvoreno u kavezima.

Inače, policijski psi su jedni od najodanijih pasa, istrenirani i dresirani do vrhunca, koji i život daju za osobu koja se brine za njih.