Premijer Forto ugostio austrijsku delegaciju, razgovarano o migrantima i političkoj situaciji u BiH

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ugostio je danas delegaciju iz Austrije predvođenu Ewom Erns-Dziedzic, članicom Nacionalnog vijeća Austrije.

Sastanku je prisustvovala i Alma Tabaković, posebna povjerenica Vlade KS za pitanja migranata.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na situaciju u Kantonu Sarajevo i u Unsko-sanskom kantonu.

Istaknuti su izazovi sa kojima se Vlada KS součava u kontekstu prakse postupanja sa migrantima, gdje je posebno naglašen sigurnosni aspekt.

Kako je konstatovano, Vlada KS je poduzela brojne aktivnosti kako bi boravak migranata na ovim prostorima bio što humaniji.

Između ostalog, osigurano je vakcinisanje migranata protiv koronavirusa te je omogućen slobodan pristup obrazovanju svoj djeci u pokretu.

Kako je poručio premijer Forto, u fokusu Vlade i dalje ostaju bolja zdrastvena njega migrantske populacije i poboljšani uslovi boravka, na čemu će Vlada KS nastaviti raditi uz pomoć međunarodnih organizacija kao što su Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC).

Na sastanku se razgovaralo i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prilikom čega je premijer Forto izrazio nadu da će Austrija posvetiti pažnju političkim prilikama u BiH u kontekstu EU agende, ustavnih izazova i izbornog prava.