Preminula prijateljica medicinske sestre koja je UKC digla na noge

Medicinska sestra Vanja Subašić, koja je na društvenim mrežama optužila rukovodstvo UKC Republike Srpske za nestašicu lijekova neophodnih teško oboljelima, na svom Facebooku objavila je da je njena prijateljica preminula u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kaže da je to slučajno saznala kada je nazvala odjel da pita šta bi trebalo danas da donesu.

Nažalost! Tužna vijest! Moja prijateljica, lavica, majka, borac, pile malo, sićušno i dobro. Sinoć je preminula na odjeljenju! Slučajno saznadoh, jer sam zvala odjel da pitam sta bi trebalo danas da donesemo!

Molim sve koji su donirali lijekove i novac, da se izjasne gdje i kako da im se isto vrati nazad. Ili, ako želite, da novac preusmjerite za sahranu ili porodici”, navodi u objavi.

Podsjetimo, Subašić je jučer u video objavi na društvenim mrežama, poručila da UKC RS nikada nije imao gore rukovodstvo.

Dobar dan svijete. Tu je i maska da bude sve po protokolu, a kod nas je najvažnije da je sve po protokolu, a kako se ljudi osjećaju i kako žive to uopšte nije važno. I to je vjerovatno po nečijem protokolu“, počela je Subašić, viša medicinska sestra zaposlena u UKC Republike Srpske, koja naglašava da će se uvijek boriti za pravdu pa makar, kako je navela, sutra dobila otkaz.

Navela je da je ogorčena i ljuta na kliniku i rukovodstvo, koje je, kako je navela, “dno dna”.

Ovdje radim 30 godina i goreg rukovodstva nije bilo… Ovo je dno dna”, kazala je ona.

Dodaje da joj kolegica leži na klinici i da je teški onkološki pacijent.

Ona je u teškom stanju jer nema lijekova… Dobila sam spisak lijekova koje moram da nabavim – ja ili njena porodica koji koštaju preko 300 KM i to samo za dan dva…”, navela je ona i dodala da za ležanje u bolnici teški pacijenti moraju imati po nekoliko hiljada maraka kako bi nabavili lijekove koji su im potrebni za liječenje.

Ovo je strašno, kako žena da se oporavi. Žena je u teškom stanju a mora da razmišlja kako nabaviti lijekove… Kažu – refundiraće!… Ovo je strašno, neću ružno da se izražavam, ali ovo rukovodstvo i ovaj sistem ne zaslužuju lijepe riječi. Da je moje dijete u pitanju ja bi nekog odrobijala”, kazala je ogorčeno Subašić.

Ubrzo stigla i reakcija UKC RS

Nismo dugo čekali na reakciju iz UKC RS.

U našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je preko 1.000 na hospitalnom liječenju, a više od 3.000 ih se ambulantno pregleda. Naši medicinski profesionalci neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata što je posebno došlo do izražaja u uslovima pandemije”, navode sa UKC RS.

Kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dalje navode, provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC Republike Srpske.

Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Republike Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou.

Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd.

Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek imaju pravo na refundaciju troškova od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske što i naša radnica vrlo dobro zna jer kako je i sama rekla u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži”, rekli su.

Iz etičkih i moralnih razloga, istaknuli su, nemaju namjeru da “bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put razvlače po medijskom prostoru kako bismo se opravdali za svoj rad.”

Također, rekli su i da nemaju namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja radnice.

Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca sa nepotpunim informacijama ni u jednom momentu ne smiju da izgube povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sistem Republike Srpske”, istaknuli su iz UKC RS.