Radončić dobio tužbu protiv BiH, država mu mora isplatiti novih 27.000 KM odštete i sudske troškove

Sud BiH donio je presudu kojom je obavezao Bosnu i Hercegovinu da Fahrudinu Radončiću isplati 27.000 KM u roku od 30 dana.

Naime, Radončić, predsjednika SBB-a, tužio je Bosnu i Hercegovinu, radi naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode i nezakonitog pritvora, koju su zastupali advokati Asim Crnalić i Almina Pilav.

Presudom je utvrđeno da je predsjednik SBB-a pretrpio povredu ugleda, časti i prava ličnosti zbog neosnovanog lišenja slobode u krivičnom postupku, koji je protiv njega vođen tri godine i okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom u oktobru 2018. godine.

U obrazloženju donesene presude, Sud BiH je naveo da su Fahrudinu Radončiću povrijeđeni čast i ugled zbog određivanja mjere pritvora u trajanju od 66 dana, te mjera zabrane, jer se radi o poslovnom čovjeku i političaru, koji je bio i uspješan privrednik.

On je u vrijeme pritvaranja i mjera zabrane obavljao funkciju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika političke stranke SBB.

Sud je, obrazlažući povredu Radončićevih ljudskih prava, istakao da je hapšenje imalo posljedicu umanjenja ugleda.

Bio je ministar bezbjednosti BiH prije lišenja slobode, na izborima 2010. godine osvojio je 201.454 glasa, a na izborima 2014. godine 142.387 glasova birača i u vrijeme pritvaranja bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Izricanje navedenih mjera i vođenje krivičnog postupka, kod tužitelja je imalo za posljedicu umanjenje ugleda i časti, kao i reputacije, kako kod poslovnih partnera, tako i kod kolega koji obavljaju javnu i političku funkciju, kod javnosti u BiH uopšte, kao i kod biračkog tijela“, navedeno je.

Osim navedenog, tužena BiH obavezana je da Radončiću naknadi i troškove postupka u iznosu od 4.487,20 KM.

Radončiću su i 2019. godine, u krivičnom postupku koji je okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom, dodijeljeni troškovi u ukupnom iznosu od 24.025,95 KM.

Sva dobivena finansijska sredstva, odnosno ukupno 55.513,15 KM, Radončić će donirati u humanitarne svrhe, kao što je to činio i u svim slučajevima dobivanja naknade štete zbog klevete.

Nakon uspostavljanja ovog pravnog standarda, očekuje se da će Radončić tražiti višemilionske iznose od pojedinih medija koji su potpuno nezakonito objavljivali čak i falsificirane transkripte njegovih razgovora, kako bi i njemu i kompaniji nanijeli što više ekonomskih šteta, saopćeno je iz SBB-a.