Reakcije/ Komšić: “BiH nastavlja pružati podršku Ukrajini”; Džaferović: “Mislima i molitvama sa ljudima Ukrajine”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je jutros s ukrajinskim otpravnikom poslova koji ga je obavijestio da je počeo napad Rusije na Ukrajinu.

Komšić je putem društvenih mreža saopštio da je u 6 sati razgovarao sa ukrajinskim otpravnikom poslova koji ga je zvanično obavijestio da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži podršku BiH i ubuduće.

Država Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi zemalja članica Evropske unije o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastaviti ćemo da pružamo podršku Ukrajini”, poručio je Komšić.

Džeferović: “Mislima i molitvama sa ljudima Ukrajine”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najoštrije je osudio invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu.

Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civiliziranog svijeta na ovaj mračni i uznemirujući dan. Sa mislima i molitvama sam sa ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga”, poručio je Džaferović.

Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio da su započeli specijalnu vojnu operaciju u Donbasu na istoku Ukrajine, počele su odjekivati eksplozije u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu i drugim mjestima.

Eksplozije, pored Kijeva, odjekuju u Harkovu, Kramatorsku, Mariupolu, Mykolaivu i Odesi.

Plenković: “Najoštrije osuđujemo”

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je osudio ruski napad na Ukrajinu pozivajući Rusiju da ga odmah prekine.

Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava”, napisao je Planković na Twitteru.

Kazao je da je ovo isključiva odgovornost Rusije, koju poziva da odmah prestane s vojnim napadom.

Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom”, poručio je hrvatski premijer.