Roman Abramovich se nakon 20 godina povukao iz Chelseja, zbog veze s Putinom dobio i zabranu prebivališta

Ruski biznismen Roman Abramovich odlučio je da se povuče iz Chelseaja.

Brigu o klubu preuzet će povjerenici Chelseajeve dobrotvorne fondacije.

Tokom mog skoro 20-godišnjeg vođenja Chelseaja, uvijek sam smatrao da je moja uloga da budem čuvar kluba, da je moj posao da omogućim da budemo uspješni koliko možemo, kao i da postavimo osnove za budućnost, a da imamo pozitivnu ulogu u zajednici.

Uvijek sam donosio odluke koje su u interesu kluba. Ostajem privržen ovim vrijednostima. Zato danas povjerenicima Chelseajeve dobrotvorne fondacije prepuštam upravljanje i brigu o Chelseaju.

Vjerujem da su oni trenutno u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijača“, navedeno je u saopćenju Abramovicha, a koje je objavljeno na sajtu londonskog kluba.

Pod velikim pritiskom javnosti je bio Abramovich otkad je Rusija napala Ukrajinu.

Pisalo se da britanske vlasti žele da ga protjeraju, a da su legendarni fudbaleri i navijači kluba od njega tražili da prepusti vođenje Chelseaja drugoj strani.

Chris Bryant, zastupnik laburista u britanskom parlamentu, jučer je na sjednici donjeg doma objavio podatke koji Romana Abramovicha povezuju s režimom Vladimira Putina.

U dokumentima piše da je Abramovich imao izravne veze s Putinom i njegovim “koruptivnim ruskim režimom”.

Bryant je također naveo da su dokumenti iz 2019. godine, te da je britanska vlada znala što Abramovich radi u Velikoj Britaniji pritom koristeći svoj položaj.

Vjerujem da je svima jasno da Abramovich više ne može biti vlasnik nogometnog kluba u ovoj zemlji.

Siguran sam da postoje osnove da mu se zamrzne imovina i da mu se zaplijeni kuća vrijedna 152 milijuna funti. Takvim ljudima nije mjesto u Velikoj Britaniji i pozivam vlasti da mu više ne dopuste da živi ovdje“, rekao je Bryant.

Abramovich inače mjesecima nije viđen na utakmicama Chelseaja, a nakon napada Rusije na Ukrajinu dobio je trajnu zabranu prebivališta u Velikoj Britaniji.