Sberbanka za Sarajevsku seharu: “Otežane su uplate u dolarima, ali u Bosni i Hercegovini sankcije imaju zanemariv uticaj”

Iz Sberbanke BH kazali su za Sarajevsku seharu da nastavljaju poslovne aktivnosti kao i obično, te da posluju normalno na bh. tržištu.

Također su kazali i da llijenti banke, fizička i pravna lica, imaju potpun pristup svim svojim transakcijskim računima.

Klijenti banke imaju nesmetan pristup bankomatima, mobilnom i internet bankarstvu. Sberbank Europe je evropska finansijska institucija sa evropskom bankarskom licencom, koja posluje na evropskim tržištima i koju reguliraju kako nacionalni tako i EU regulatori, pružajući usluge prvenstveno klijentima u centralnoj i istočnoj Evropi, Austriji i Njemačkoj“, kazali su za Sarajevsku seharu.

Na naše pitanje o sankcijama stranih zemalja ovoj banci kazali su da su ograničene uplate u dolarima putem ove banke i njenih podružnica.

Dana 24. februara 2022. godine, Ured za kontrolu strane imovine Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) uveo je sankcije finansijskim institucijama u ruskom vlasništvu, uključujući Sberbanku Rusiju i njene međunarodne podružnice. Sankcije ograničavaju plaćanja u američkim dolarima putem Sberbanke i njenih podružnica“, dodaju.

Kazali su za Sarajevsku seharu i da “više od 99 posto svih transakcija Sberbank BH i njenih klijenata obavlja se u EUR ili u BAM, pa odluke imaju zanemariv utjecaj na poslovanje Banke“.

Podsjetimo, Bosanci i Hercegovci u strahu podižu novac iz ruske Sberbanke i plate prebacuju u druge banke.

Od jutros su zabilježeni veliki redovi ispred poslovnica ove ruske banke.

Nije ništa drugačije niti sa firmama.

Kako saznajemo od brojnih kompanija koje svoje račune imaju u ovoj banci, već danas otvaraju račune u drugim bankama i uplate će preusmjeriti na nove račune.

Da li je strah opravdan?

Mnogi će se vjerovatno pitati da li je strah Bosanaca i Hercegovaca opravdan, ali možemo slobodno reći da jeste.

Najveći razlog je što su već neke države uvele sankcije ruskim bankama.

Tako je američka vlada nametnula sankcije upravo Sberbanku. Naloženo je da sve američke institucije u roku od 30 dana moraju zatvoriti račune.

S druge strane, isti potez najavile su i brojne druge države, ali ne možemo reći da bi Bosna i Hercegovina bila spremna na isti potez.

Ipak, veliki broj građana u Bosni i Hercegovini, posebno freelancera prima uplate iz inostranstva, i pitanje je da li će u narednom periodu moći uopšte primiti uplate na račun u Sberbanci.

Nije samo Bosna i Hercegovina u pitanju

Da budemo konkretni na ovakve poteze se ne odlučuju samo građani Bosne i Hercegovine.

Veliki broj korisnika iste banke i u državama regiona i svijeta danas se odlučuju da prekine koristiti usluge ove banke.

Tako su hrvatski mediji jutros u velikom broju objavili vijest vrlo sličnu kao i mi.