Sprema li se zbog aplikacije Sky rekonstrukcija Vlade i smjena Dragana Lukača?

Tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske poslanici su postavljali pitanja ministrima, a nekoliko ih je interesovala i istraga zbog korišćenja Sky aplikacije u policijskim krugovima.

Jedno od takvih pitanja postavio je i Goran Selak.

Istakao je kako su se pojavile i informacije da se sprema rekonstrukcija Vlade Republike Srpske, kako bi iz njenih redova bio isključen aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač zbog istraga koje se vode u vezi korišćenja Sky aplikacije i kriptovanih telefona.

Imajući u vidu da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zvanično potvrdilo da je formiralo predmet koji se odnosi na određenje funkcionere u policijskim i bezbjednosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, a vezano za nedozvoljenu komunikaciju sa kriminalcima putem kriptovanih telefona, odnosno putem Sky aplikacija, Selak je pitao “hoće li MUP Republike Srpske imati snage da se odupre političkim pritiscima i da se obračuna u potpunosti sa nečasnim policajcima i sa ljudima iz javnog i političkog života koji su povezani sa tim licima”.

Da MUP Republike Srpske intenzivno radi na borbi protiv organizovanog kriminaliteta, što je do sada dovelo do hapšenja desetina kriminalaca na području Republike Srpske, istakao je u odgovoru ministar Dragan Lukač.

Svakako da koristimo trenutne mogućnosti koje su nam se otvorile raspakivanjem kriptovane aplikacije Sky koju koristimo uz pomoć EUROPOL-a, i druge aplikacije Anon koja se koristila jedno kraće vrijeme u podzemlju”, rekao je Lukač.

Potvrdio je da se pojavljuje određen broj policijskih službenika, ne samo iz MUP, već i iz drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini koji su “imali određenu saradnju u kriminalnim krugovima, dajući im podršku, čak i izvršavajući sa njima određena krivična djela”.

Istakao je da se aplikacija koristi u operativne svrhe, te da na osnovu podataka policija zna gdje da usmjeri akcije, ali da se susreće sa mnogo problema, jer se radi o aplikaciji koja je korišćenja skoro deset godina u kojoj je razmijenjeno milioni informacija i gdje su korišćenja kodna imena.

Potrebno je mnogo rada da bi se razbila kodna imena i povezala sa pravim identitetima kriminalaca, da bi povezali sve radnje kojima su se bavili a bavili su se najtežim kriminalnim radnjama ubistvima, švercanjem droge u ogromnim količinama”, istakao je Lukač.