Sud BiH o određivanju mjera pritvora osumnjičenim u akciji “Staza”

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora osumnjičenim u predmetu Mišo Miljanić i drugi, donio je 2.2.2022. godine rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH.

Prema tome, osumnjičenim Miši Miljaniću, Milijanu Mijovću, Milanu Raševiću, Vladanu Kovačeviću, Anđelku Miloševiću, Milanu Mićanoviću, Aleksi Mališu, Nemanji Prnjatu, Dušanu Mićanoviću, Rajku Grubaču i Milošu Kovačeviću, određena je mjera pritvora.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 1.3.2022. godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) Zakona o krivičnom postupku BiH u odnosu na sve osumnjičene, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak.

Također i zbog postojanja opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Odbijen je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Tomislavu Petroviću i Miladu Jerkoviću, te su isti pušteni na slobodu.

Mišo Miljanić i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ BiH.