Suspendovan nastavnik koji je odvojio djecu i slikao se samo sa “srpčadima”

Nastavnik hemije Miloš Stojnić koji se slikao sa đacima u multikonfesionalnom rarzredu OŠ “Branko Radičević“, a potom objavio fotografiju na mrežama uz potpis “Srpiči moji“, suspendovan je sa nastave.

Kako je za Nova.rs potvrdila direktorica škole, suspenzija će trajati sve do okončanja disciplinskog postupka.

U ovom slučaju, po proceduri disciplinski postupak zahtjeva i suspenziju. Mi smo odmah po saznanju počeli sa prikupljanjem podataka, a sutra u školu dolazi i prosvjetna inspekcija“, rekla je direktorica Suzana Marić.

Napomenula je da će suspenzija trajati do okončanjja samog postupka.

Stojnić je spornu fotografiju napravio u odjeljenju koje pohađaju i djeca pripadnici brojnih nacionalnih manjina, kao što je slučaj u većini novosadskih škola.

Nakon što je podjeljena na učeničkoj vajber grupi, a potom je sam nastavnik postavio i na svoj insatrgam profil gde sebe naziva “Stojke Ministar“, reagovali su pojedini roditelji osnovaca, zabrinuti zbog diskriminacije, ali i narušavanja prava djece.

U školu, kao i u razred u kojem je nastala fotografija idu djeca slovačke, hrvatske, romske, rusinske… nacionalnosti.

Konkretno je moje dijete iz mješovitog braka i u našoj poridici ima pripadnika više nacionalnih manjina, što je vrlo čest slučaj u vojvođanskim porodicama. Dijeljenje djece na ‘srpčad’ i ostale je zastrašujuće bilo gdje, a kamoli u školi i to od strane osobe koja treba da ih edukuje“, kažu roditelji jednog od učenika.

Nova.rs je takođe otkrila da ovo nije prvi put da Stojnić pravi identične fotografije sa đacima, u zavisnosti u kojoj školi se nalazi na zamjeni kao nastavnik hemije.

Istu sliku načinio je i sa učenicima Gimnazije “Svetozar Marković“, gdje su i on i učenici držali podignuta tri prsta, tako da je očigledno da je ovakvo fotografisanje i dijeljenje djece na “Srpčiće“ i ostale njegova zamisao.