Tegeltijina čestitka za kinesku Novu godinu emitovana na državnoj televiziji Kine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je za Kinesku državu televiziju da su bilateralni odnosi BiH i Kine na izuzetno visokom nivou i da ne postoji nijedno otvoreno pitanje između ovih država.

Narodna Republika Kina je pod vođstvom Komunističke partije Kine uradila mnogo toga na političkoj transformaciji i postala svjetska ekonomska sila, ali i glas mira i stabilnosti na globalnom planu – poručio je Tegeltija.

Tegeltija je izrazio poštovanje prema naporima koje Kina čini na promociji mira i jednakosti svih naroda, te zahvalio na velikoj podršci ove zemlje građanima BiH.

On će prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijsklih igara u Pekingu, čestitao je narodu i rukovodstvu Kine nastupajuću novu godinu.

Uvjeren sam da će godina Vodenog Tigra donijeti pokretačku energiju, snagu i hrabrost da zajedničkim snagama prevaziđemo sve buduće izazove“, istakao je Tegeltija.

Naveo je da je počastvovan što će lično, na poziv rukovodstva Kine, prisustvovati značajnom događaju ne samo za Kinu, već i za cijeli svijet – otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

Ovogodišnje Zimske olimpijske igre, na kojima učestvuje više od 3.000 sportista iz 109 zemalja svijeta, održavaju se u otežanim uslovima izazvanim pandemijom covida 19, ali sam čvrsto uvjeren da će izuzetni napori naših domaćina pokazati sposobnost, veličinu i snagu Kine da i u izazovnim vremenima odgovori visokom zahtjevu kakav je organizacija Olimpijskih igara“, naglasio je Tegeltija.

Njegovo obraćanje je emitovano u kineskoj informativnoj emisiji, a možete ga pogledati OVDJE.