U Jablanici otvorena fabrika koja će zapošljavati oko 200 radnica

U Jablanici je u okviru Dana općine otvorena fabrika sportske trikotaže “Number 1” u industrijskoj zoni Unis na Gornjoj koloniji koja trenutno zapošljava 50 djelatnica.

Do kraja godine trebalo bi biti uposleno oko 150 radnica, priopćeno je iz ove Općine.

Svečanu vrpcu presjekli su direktor fabrike Nihad Selimović i općinski načelnik Damir Šabanović nakon čega su, zajedno s nazočnima iz svijeta politike, biznisa, javnog i sportskog života, obišli pogone.

Vlasnik i direktor fabrike Selimović uručio je tom prigodom vaučere jablaničkim i konjičkim sportskim klubovima te JU Dom zdravlja Jablanica u iznosu od 5.000 maraka.

U okviru Dana općine održani su i turniri u basketu, malom nogometu, šahu, izložba slika članova Udruženja LUG “Neretva Art” Jablanica, te panel rasprava “Iskorištenost turističkih potencijala za razvoj turizma u općini Jablanica”.

Planirane su i aktivnosti održavanja tradicionalnog planinarskog uspona na Veliki Vran i “Vesela ulica”.

Građani Jablanice posjetili su šehitluk na haremu Jasen, a brojna izaslanstva položila su cvijeće na Partizanskom groblju, kod spomenika Civilnih žrtava rata ‘1992.-95’, na Središnjem spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim braniteljima ARBiH ‘1992-95’ i pred spomenikom jablaničkim prvoborcima u gradskom parku”, navedeno je u priopćenju.

Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća, a načelnik je raspisao i nagradni natječaj za literarne radove svih učenika JU Osnovna škola “Suljo Čilić” Jablanica, kao i natječaj za likovne radove učenika istoimene škole od VI do IX razreda.

Najveće općinsko javno priznanje “Povelja sa zlatnim grbom Općine Jablanica” dodijeljeno je Omeru Kariću za doprinos i postignute rezultate u kulturi (novinarstvo i publicistika), unapređenje uvjeta života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini.

Općinsko javno priznanje “Plaketa sa zlatnim grbom Općine Jablanica” dodijeljeno je Refiku Hindiću za doprinos u humanitarnim aktivnostima i afirmaciji ugleda Jablanice.