Video/ Ćamil Duraković: “Uniforma, pancir, šljem… I dalje se Bošnjaci divite Vukanoviću?”

Zastupnik Kluba “Moja adresa: Srebrenica” u Skupštini Općine Srebrenica Ćamil Duraković oglasio se video porukom povodom današnjeg poteza Nebojše Vukanovića koji je na sjednicu NSRS došao u uniformi.

Negodovao je zato što Vukanović uživa veliku podršku Bošnjaka.

Kako smo mi Bošnjaci politički nezreli kao narod da nam se mediokiritet i spodoba sa javne scene, koji se zove Nebojša Vukanović tako uvuče u pore društva, da je to paradoksalno“, kazao je Duraković u videu koji je objavio.

Duraković je potom kazao da je Vukanović prije nekoliko mjeseci “krenuo na njega”.

Prije nekoliko mjeseci kada je krenuo na mene, kada sam bio predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, pozvao je Milorada Dodika nazivajući ga ‘Srbendom’, ‘ako si Srbin smijeni Ćamila Durakovića koji veliča ratne zločince’ zato što je otišao na obliježavanje stradanja pripadnika Armije RBiH u odbrani Srebrenice i domovine BiH na prostoru Kragljivode, koja je brutalno granatirana iz Srbije“, kazao je Duraković.

Pa da kažem Vukanoviću, ne možeš nas Bošnjake natjerati da izjednačimo zločine samo zato što je na desetine zločinaca iz Vojske RS-a, čiju ti uniformu nosiš danas u NSRS-u”, dodao je.

U videu ispod pogledajte obraćanje Durakovića.

Podsjetimo, Nebojša Vukanović, narodni poslanik i opozicioni političar je na današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) došao u maskirnoj uniformi.

Odmah je postavio niz pitanja ostalim poslanicima.

Mogli smo jučer kod Slobodana Vaskovića pročitati kako lica sa potjernica dostavljaju telefone direktoru Policije Siniši Kostreševiću. Molim vas da nas obavijestite koliko je čelnika policijskih uprava i direktor policije koliko su duboko povezani sa mafijom da li imaju nekretnine po Banjaluci po primorju kakvu su imovinu stekli”, upitao je Vukanović.

Kazao je kako “vidi da kriminalci sa velikim poštovanjem govore o Policiji Republike Srpske kada se obraćaju direktoru Policije Siniši Kostreševiću”.

Drugo pitanje Vukanovića odnosilo se na najave o osnivanju Vojske Republike Srpske.

Znajući da nemamo robne rezerve da je Vlada u minusu, ja sam kupio sebi uniformu, pancir, šljem, sistem za vezu i nažalost vi ste kapitulirali pred Bakirom Izetbegovićem, pred strancima i od Vojske Republike Srpske nema ništa. Postoji li neki budžet u Ministarstvu, da mi refundirate ove nabavke koje sam izvršio ili bar da mi date neku zamjensku uniformu”, upitao je Vukanović.

Tvrdi da je vlast u Republici Srpskoj kapitulirala pred međunarodnom zajednicom i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Na njegova pitanja odgovorio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ističući da se ne smatra odgovorim, niti da ima namjeru da odgovara na pitanje o refundiranju nabavke uniforme.

S obzirom na to da se narodni poslanik uvijek izjašnjava kao pacifista, ne znam zašto je uopšte nabavljao uniformu i pancir i šta je mislio da ide u neku borbu nepostojeću, ali dobro to je njegova stvar”, konstatovao je Lukač.

Istakao je kako, što se tiče drugog pitanja, nema namjeru da komentariše navode u medijima.

Postoje također tužilaštva koja su nadležna da vode istragu. Nijedan načelnik, pa ni direktor policije, ako se dokaže bilo kakava njegova odgovornost, neće biti zaštićen ni od strane tužilaštva ni od strane policije. Bilo koga da prijavimo moramo imati adekvatan dokaz”, rekao je Lukač tvrdeći da je u više navrata MUP Republike Srpske dokazao da hapsi i pripadnike svojih redova za koje se dokaže da sarađuju sa kriminalcima.

Lukačev odgovor prokomentarisao je poslanik Vukanović obučen u uniformu predlažući da se “uvede odredba da prije nego što neki zakon predlože da prvo ide u kabinet SDA, Američku ambasadu, Njemačku, Britansku, pa i Luksemburga i da ako oni daju zeleno svjetlo da se onda oni izjašnjavaju”.

Vukanović je istakao kako je, znajući da u Republici Srpskoj nema robnih rezervi kupio i sistem veze.

U kojem je Dodik ‘general’, ‘Orao pao’ je Čubrilović, ‘Soko’ je Čović, a ‘trezor’ je Bakir, a bili su ‘škrip jedan dva i tri’. To je za ove vrhunske borce gospodina Mazalicu, Žunića i Tamindžiju. Sve sam vas bio memorisao, da smo spremni za vojske, kupio ašove, pancire šljemove i šta sad vi se kukavice povukle, kapitulirale. Pa istaknite bijelu zastavu ispred Vlade”, rekao je Vukanović tvrdeći kako mu je na prethodnoj sjednici oduzeta riječ i izrečena mjera udaljenja iz plenarne sale, jer vladajući ne žele da čuju “deset minuta istine”.