Video/ Medicinska sestra ogorčena “neću da šutim taman dobila otkaz”, ubrzo stigao i odgovor iz UKC

Vanja Subašić, medicinska sestra zaposlena u UKC Republike Srpske, objavila je video na društvenim mrežama u kojem je vidno ogorčena na kliniku i rukovodstvo UKCRS.

Dobar dan svijete. Tu je i maska da bude sve po protokolu, a kod nas je najvažnije da je sve po protokolu, a kako se ljudi osjećaju i kako žive to uopšte nije važno. I to je vjerovatno po nečijem protokolu“, počela je Subašić, viša medicinska sestra zaposlena u UKC Republike Srpske, koja naglašava da će se uvijek boriti za pravdu pa makar, kako je navela, sutra dobila otkaz.

Navela je da je ogorčena i ljuta na kliniku i rukovodstvo, koje je, kako je navela, “dno dna”.

Ovdje radim 30 godina i goreg rukovodstva nije bilo… Ovo je dno dna”, kazala je ona.

Dodaje da joj kolegica leži na klinici i da je teški onkološki pacijent.

Ona je u teškom stanju jer nema lijekova… Dobila sam spisak lijekova koje moram da nabavim – ja ili njena porodica koji koštaju preko 300 KM i to samo za dan dva…”, navela je ona i dodala da za ležanje u bolnici teški pacijenti moraju imati po nekoliko hiljada maraka kako bi nabavili lijekove koji su im potrebni za liječenje.

Ovo je strašno, kako žena da se oporavi. Žena je u teškom stanju a mora da razmišlja kako nabaviti lijekove… Kažu – refundiraće!… Ovo je strašno, neću ružno da se izražavam, ali ovo rukovodstvo i ovaj sistem ne zaslužuju lijepe riječi. Da je moje dijete u pitanju ja bi nekog odrobijala”, kazala je ogorčeno Subašić.

Ubrzo stigla i reakcija UKC RS

Nismo dugo čekali na reakciju iz UKC RS.

U našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je preko 1.000 na hospitalnom liječenju, a više od 3.000 ih se ambulantno pregleda. Naši medicinski profesionalci neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata što je posebno došlo do izražaja u uslovima pandemije”, navode sa UKC RS.

Kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dalje navode, provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC Republike Srpske.

Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Republike Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou.

Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd.

Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek imaju pravo na refundaciju troškova od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske što i naša radnica vrlo dobro zna jer kako je i sama rekla u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži”, rekli su.

Iz etičkih i moralnih razloga, istaknuli su, nemaju namjeru da “bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put razvlače po medijskom prostoru kako bismo se opravdali za svoj rad.”

Također, rekli su i da nemaju namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja radnice.

Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca sa nepotpunim informacijama ni u jednom momentu ne smiju da izgube povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sistem Republike Srpske”, istaknuli su iz UKC RS.