Video/ Neobično jarko svjetlo koje je proletjelo iznad Sarajeva je najvjerovatnije pojava “Iridium flare”

Danas smo oko 20:00 sati mogli svjedočiti nepoznatom letećem objektu koji je preletio Sarajevo.

Naime, objekat nevjerovatno jakog svjetla preletio je glavni grad u pravcu od istoka prema zapadu.

To je trajalo svega nekoliko sekundi, da bi se prema zapadu izgubio iznad oblaka. U trenucima su Sarajlije koje su primijetile objekat počele da viču i zovu druge da gledaju u nebo.

Povodom ovoga kontaktirali smo Astronomsko društvo “Orion” koje nam je objasnilo o čemu se radi.

Zbog brzine kojom se kretao, sudeći po snimku, ne bi se reklo da se radi o meteoru. Dakle, ovo tijelo bi se mnogo brže kretalo i padalo bi. Ima naravno onih koji zablješte i izgore u atmosferi, ali ovo ne bi trebao biti taj slučaj.

Međutim, nemamo dovoljno informacija za potvrdu. Čekamo da vidimo da li su nešto kolege iz Hrvatske zabilježile”, kazali su iz ovog društva za Sarajevsku seharu.

Također, dok čekaju potvrdu smatraju da se vrlo vjerovatno radi o pojavi “Iridium flare”.

U ovom slučaju, obzirom da je vaš snimak jedini koji imamo, može se raditi o više stvari, poput refleksije sunčeve svjetlosti na oblacima, pa može izgledati kao da se brzo kreće.

Ipak, može se raditi o pojavi ‘Iridium flare’. To je odbljesak sunčeve svjetlosti od neki satelit. Dakle ako se kretao na nebu u jednom pravcu i polako dobijao veći sjaj a zatim gubio sjaj onda je odbljesak sunčeve svjetlosti od neki od satelita u Zemljinoj orbiti“, kazali su za Sarajevsku seharu.

Sateliti u Zemljinoj orbiti/ Foto: satflare.com
Sateliti u Zemljinoj orbiti/ Foto: satflare.com

Iz ovog društva su nam pojasnili i da se tako zovu obzirom da su najčešće u pitanju Iridium sateliti pa se i ovi odsjaji zovu – “Iridium flare”.

Suštinski rečeno, satelit mora biti u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Mora se podudariti lokacija satelita u orbiti, ugao njihovih solarnih panela ili drugih ravnih dijelova i lokacija posmatrača na površini Zemlje“, dodaju astronomi iz “Oriona”.

Za nas koji rijetko gledamo u nebo ovo je možda izuzetno rijedak slučaj, dok za one kojima je posao gledanje nebeskih tijela uopšte nije.

Pošto u orbiti ima ogroman broj satelita, ovo i nije tako rijetak prizor. Možda čak da gotovo svake noći možemo biti svjedoci ove pojave“, zaključili su iz ovog astronomskog društva za Sarajevsku seharu.

Kako je to izgledalo večeras iznad Sarajeva možete pogledati na snimku ispod.