Video/ Pogledajte kako turski dronovi uništavaju ruske konvoje u Ukrajini

Dok traje agresija Rusije na Ukrajinu jedno od najjačih oružja koje je Ukrajina po prvi put koristila prije tri dana su turski dronovi Bayraktar.

U nekoliko navrata, uništili su konvoje ruskih oklopnih vozila na ulazu u određene gradove.

Upravo ovi dronovi Bayraktar TB2 napravili su premoć u nedavno završenom ratu između Azerbejdžana i Armenije kada su armenske oklopne snage uništene zahvaljujući ovim bespilotnim letjelicama.

Ukrajina je jedna od zemalja koja je među prvim nabavila Bayraktar.

To joj se uveliko već isplatilo, barem ako je suditi po snimcima uništenih ruskih vozila i tenkova.

Na društvenim mrežama pojavio se video koji prikazuje akciju truskog borbenog drona protiv agresorskih snaga.

Inače, Bayraktar TB2 je turski dron MALE UAV koji leti na visini od 3 do 9 hiljada metara, a u zraku može biti od 24 do 48 sati s mogućnošću daljinskog upravljanja napravljen prvenstveno za tursku vojsku.

Međutim, nekoliko njih je nabavila i Ukrajina te ih je prvi put iskoristila prije tri dana kada su neutralizovali konvoje ruske vojske prije glavnih akcija ulaska u određene gradove.

Osim upravljanja, jedinica na kopnu ručno određuje kada će lansirati i rakete.

Upravo ovi dronovi prema riječima ukrajinskog zrakoplovstva su njihova snaga koja im omogućava da na terenu neutrališu neprijateljska oklopna vozila.

Vasyl Bodnar, ambasador Ukrajine u Ankari je kazao da su turski dronovi bili efikasni u ukrajinskoj borbi protiv ruskih snaga, a Ankara i Kijev ranije su ovog mjeseca dogovorili širenje flote dronova u Ukrajini.

Bayraktar TB2 je dizajniran tako da se ističe iznad svih UAV sistema, a može nositi preko 150 kilograma tereta i biti u upotrebi danju i noću.