Video uživo/ Putin se obraća javnosti: Priznaje proruske pokrajine i krši mirovni sporazum?

Ruski predsjednik Vladimir Putin upravo se obraća javnosti putem televizije, objavili su ruski mediji.

U tom će obraćanju kako tvrde svjetski mediji potvrditi da priznaje separatističke pokrajine u Ukrajini kao nezavisne republike.

Putin će priznati proruske pobunjeničke teritorije u Ukrajini kao nezavisne republike, potvrdio je Kremlj, a javlja AFP.

Podsjetimo, evropski i NATO zvaničnici upozoravali su da bi taj potez mogao biti povod za invaziju, jer Rusija u tom slučaju ima razlog da “brani građane pokrajina” koji većinom posjeduju ruski pasoš.

Priznanje takođe znači i unilaterarno kršenje mirovnog sporazuma.

Vladimir Putin informirao je predsjednika Francuske i kancelara Njemačke o rezultatima sjednice Vijeća za sigurnost Ruske federacije. Na sjednici se razmatrala trenutna situacija u Donbasu u kontekstu zahtjeva Dume za priznanjem Narodne republike Donjeck i Narodne republuke Luhansk.

Danas su vodstva DNR-a i LNR-a da se u vezi s vojnom agresijom ukrajinskih vlasti i operacijom granatiranja, koje je dovelo do patnji civilne populacije, apelirala da ih se prizna kao suverene“, stoji u saopštenju Kremlja.

Njemački premijer Olaf Scholz održava hitne razgovore s “najbližim partnerima” nakon Putinovog poteza.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za odbranu, objavila je Elizejska palača.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensik na Twitteru je napisao da je obavio hitne konsultacije.

Obzirom na izjave izrečene na sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, obavio sam hitne konsultacije s Emmanuelom Macronom i Olafom Scjholzom te sazvao sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu”, napisao je Zelensik.

Pogledajte obraćanje uživo…