Video/ Vladimir Putin kategoričan: “Mirovni sporazum sa Ukrajinom više ne postoji”

Najbolje rješenje za krizu bilo bi da sadašnje vlasti u Kijevu same odbiju ulazak u NATO i pridržavaju se neutralnosti, kazao je ruski predsjednik Vladmir Putin koji se upravo obraća medijima.

Rusija je ponudila rješavanje problema Donbasa mirnim pregovorima i provedbom sporazuma iz Minska, ali je ta stavka izgubila na važnosti”, rekao je Putin.

Kazao je da očekuje da će se svi sporovi na granici DNR-a i LNR-a riješiti pregovorima.

Sada je to nemoguće, ali u budućnosti će se riješiti”, kazao je predsjednik Rusije.

Na pitanje o upotrebi ruskih snaga u pobunjeničkim regijama Putin je kratko kazao da će, ako bude potrebno, ispuniti svoje obveze.

Nisam rekao da će naše trupe odmah otići u Donbas. Čak i pojava taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini strateška je prijetnja za Rusiju i moramo biti oprezni”, kazao je.

Putin je na konferenciji rekao da će proruskim separatistima na istoku Ukrajine “Moskva pružiti sve vrste pomoći, uključujući vojnu pomoć”.

Rekao je i kako “mirovni sporazum s Ukrajinom više ne postoji”.

Obraćanje ruskog predsjednika pogledajte u videu.

Podsjetimo, Vijeće Federacije dalo je saglasnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu o upotrebi oružanih snaga Rusije van zemlje u vezi sa situacijom u Donbasu.

Navedena rezolucija jednoglasno je usvojena na vanrednoj sednici Gornjeg doma parlamenta.

Za odluku su glasala 153 senatora, prenose RIA novosti.

Savjet Federacije odlučuje da predsjedniku Ruske Federacije da saglasnost za upotrebu Oružanih snaga Ruske Federacije van teritorije Ruske Federacije na osnovu opštepriznatih principa i normi međunarodnog prava.

Ukupan broj formacija Oružanih snaga Ruske Federacije, njihove oblasti djelovanja, njihove zadatke, period boravka van teritorije Ruske Federacije utvrđuje predsjednik Ruske Federacije u skladu sa Ustavom Ruske Federacije“, navodi se u odluci.

Rusija nije ni stala s planovima za veliku invaciju Ukrajine nakon priznanja neovisnosti separatističkih enklava”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Sve upućuje na to da Rusija nastavlja planirati totalni napad”, rekao je Stoltenberg.

Ovaj potez bio je nužan korak za eskalaciju operacija izvan pobunjeničkih teritorija u istočnoj Ukrajini.