Vladimir Putin postavio uslove Kijevu za prekid vojnih operacija

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se mogu sastati sa ukrajinskom vladom pod određenim uslovima.

Peskov je novinarima u Moskvi kazao da će o trajanju vojne operacije odlučivati ​​ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ciljevi koje je Putin definisao su razoružanje i čišćenje Ukrajine od nacizma. I jedno i drugo predstavlja prijetnju našoj zemlji i našem narodu. Vremenski okvir će zavisiti od rezultata i napretka i, naravno, određuje ga Putin“, kazao je Peskov.

“Pod određenim uslovima”

Na pitanje da li su spremni da stupe u kontakt sa ukrajinskom administracijom, Peskov je rekao da se mogu sastati pod “određenim uslovima”.

Putin je formulisao svoju viziju šta očekivati ​​od Ukrajine kako bi riješili probleme koji su naša crvena linija. Ovi uslovi se odnose na pitanje neutralnosti i odbijanje raspoređivanja oružja.

Pitanje je da li je ukrajinsko rukovodstvo spremno za to“, rekao je Peskov.

Govoreći o depresijaciji, odnosno padu vrijednosti rublje nakon početka vojne operacije protiv Ukrajine, Peskov je kazao da su ruske vlasti poduzele potrebne mjere i u tom smislu.

Emocionalna reakcija tržišta je bila predvidljiva i poduzete su sve potrebne mjere kako bi takve reakcije trajale što kraće“, kazao je.

Naglasio je da se država poput Rusije ne može staviti iza željezne zavjese.

Suočavanje s problemima sa nekoliko država

Bez sumnje, vjerovatno ćemo se suočiti sa problemima sa nekoliko država. Ali već smo imali problema sa tim državama i ranije i bez toga. Jednostavno je nemoguće željeznom zavjesom odsjeći državu kao što je Rusija.

Predsjednik se izjasnio o ciljevima. To je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. I jedno i drugo predstavlja prijetnju našoj državi i našem narodu. Vremenski okvir zavisi od efikasnosti i primjerenosti, što će definirati vrhovni komandant.

Emocionalna reakcija tržišta, finansijskog sektora – očekivano je, projektovano, preduzete su sve potrebne mjere da reakcija tržišta bude što kraća.

Stvorene su granice sigurnosti i sl. To je neizbježna emocionalna reakcija, ali će se u isto vrijeme izjednačiti i postati mirnija i svjesnija u bliskoj budućnosti“, naglasio je Peskov.

Naveo je da je situacija zabrinjavajuća, a problem veoma složen.

Ali, kako je rekao predsjednik u svom obraćanju naciji, vođen je našim nacionalnim interesima i interesima budućnosti zemlje. Niko ne govori o okupaciji, ova riječ nije primjenjiva u ovom slučaju. Već sam pomenuo dva cilja koja je postavio vrhovni komandant, predsjednik države.

Dakle, to je to. Ostalo je stvar izbora ukrajinskog naroda. U idealnom slučaju, Ukrajina mora biti oslobođena i očišćena od nacista. Pronacističkih ljudi i pronacističke ideologije“, poručio je Peskov.

Peskov je istakao da će se Putin danas sastati i sa visokim rukovodiocima kompanija u Rusiji.