Vučić jedva dočekao: Zatražit ću informacije o plaćenicima iz BiH i Kosova u Ukrajini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako će zatražiti informacije o ljudima iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova koji se regrutuju za borbe u Ukrajini.

Ovo doalzi nakon što je na to ukazao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Neki veliki lideri znaju glavninu stvari, ali Lavrov zna sve“, rekao je Vučić i dodao da on nema informacije da li sa Kosova dolaze u Ukrajinu da se bore, ali je dodao da na tome službe rade.

On je najavio da će narednih dana u Beograd stići sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, od kojeg će biti zatražene takve informacije.

Lavrov u političkom dijelu govori jasno i ne dešavaju mu se greške kao drugima oko činjeničnih stvari. Dugo i dobro pamti, nije lako sa njim razgovarati“, rekao je Vučić za “Tanjug”.

Vučić je rekao da će, što se tiče Ukrajine, Srbija poštovati međunarodno pravo i teritorijalni integritet te zemlje, što je principijelan stav koji se zasniva na poštovanju međunarodnog prava, a od njega niko nije tražio da ga mijenja.

“Leglo kriminala, plaćenici koje regrutuje Ukrajina”

Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je u intervju RT-u da je Zapadni Balkan postao leglo kriminala gdje se regrutiraju plaćenici u sukobima koje potiču Amerikanci.

Naveo je kako su “militanti iz Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine regrutirani kako bi ‘izbacili Rusiju iz balansa’, što uključuje i njihovo slanje u Donbas (istočnu Ukrajinu)”.

Ministarstva sigurnosti i vanjskih poslova Bosne i Hercegovine demantovali su ove informacije.

Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana su postali leglo kriminala. Oni su teroristi i dileri droge. Plaćenici se tamo regrutiraju za vojne konflikte koje potiče SAD, između ostalih.

Imamo informacije da su militanti iz Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine regrutirani kako bi ‘izbacili Rusiju iz balansa’, što uključuje i njihovo slanje u Donbas (istočnu Ukrajinu). Radimo na tome da potvrdimo te informacije”, kazao je Lavrov za RT.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kazali su kako se “nijedan državljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga”.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je da će uputiti službeni upit Ambasadi Rusije u Sarajevu u vezi sa ovom izjavom.

Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH nadam se da ih je i prije nego ih je javno objavio podijelio sa našim sigurnosnim službama.

Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i posebno kada je u pitanju sigurnost ili stabilnost”, poručila je Turković.