Zbog jakog vjetra u dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi žuti meteoalarm

Zbog jakih udara vjetra na području istočne Hercegovine, jugoistočne, istočne i sjeverozapadne Bosne na snazi je žuti meteoalarm.

Na području regija Banja Luke i Foče očekuje jak južni i jugozapadni vjetar, a udari vjetra bit će od 40 do 60 kilometara na sat.

Istovremeno, na području regija Trebinje i Višegrad očekuje se također jak južni i jugozapadni vjetar sa udarima od 40 do 50 kilometara na sat.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Inače u toku noći najviše padavina zabilježeno je na području Hercegovine.

Tako je u Gacku bilo 32 milimetra po metru kvadratnom padavina, u Mostaru 30, Bileći i na Čemernu po 29, Livnu 11, a Trebinju 10.

Na Bjelašnici je izmjereno 8 milimetara po metru kvadratnom padavina, a na Sokocu, u Han Pijesku, Neumu, Tuzli, te u Sarajevu po 1 milimetar.

Istovremeno na Bjelašnici je izmjereno 130 centimetara snijega, na Čemernu 58, Han Pijesku 33, u Gacku 18, a na Sokocu 8 centimetara.

Razina rijeka u Bosni i Hercegovini – Une, Sane, Bosne, Miljacke i Jale, za sada stagnira.

Žuti meteolaram nam govori “da je vrijeme potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informisani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike“.