Željko Komšić: Izbori moraju biti u oktobru, za odgađanje su oni koji se boje osvete naroda

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prokomentarisao je politička nagađanja o mogućnosti odgađanja općih izbora.

Kazao je da je samo onaj koji se plaši osvete naroda za odlaganje izbora.

Izbori moraju biti u oktobru, u skladu sa Ustavom i zakonom. Za odgađanje izbora je samo onaj ko se boji naroda“, poručio je Komšić.

Podsjetimo, jučer je lider SDA Bakir Izetbegović u Parlamentu BiH uoči pregovora rekao kako je moguće da se izbori prolongiraju.

Upravo na tu izjavu se vrlo vjerovatno referisao Komšić.

Možda se i pomjere izbori”, kazao je kratko Izetbegović na upit novinara o sastanku.

Ipak, nakon sastanka na konferenciji za novinare ovo nije spominjao.

Teorije da je zaprijećeno učesnicima da odgode izbore

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, reagovao je na nove teorije koje je na društvenim iznio Senad Pećanin, izdavač, urednik, novinar i advokat.

Naime, Pećanin je nastavio, navodno iznositi laži i teorije o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Nakon teorije zavjere da su Izetbegović, Radončić i Konaković, iz različitih razloga, ucijenjeni od međunarodne zajednice i Čovića te da moraju potpisati Izborni zakon po mjeri Čovića, Pećanin je nastavio i korak dalje.

I Evropska i Venecijanska komisija i Evropski parlament i Njemačka vlada i OHR kaže da su Čovićevi zahtjevi neprihvatljivi i da će izbori biti održani, ali Izetbegović, Radončić i Konaković podržavaju Čovića i pominju odlaganje izbora. Tuga“, napisao je Pećanin na Twitteru.

Na njegovu novu teoriju odgovorio je Elmedin Konaković.

Nije istina. Jasno sam rekao da sam protiv odlaganja izbora, a da to predlažu čak i autoriteti iz međunarodne zajednice“, napisao je kratko Konaković.