U akciji “META” uhapšeno 19 osoba: Pronađeni trombloni, duge cijevi, opojna sredstva…

Policijske agencije iz Bosne i Hercegovine danas su proveli združenu akciju kodnog naziva “META”.

U okviru akcije uhapšeno je ukupno 19 osoba.

Pretreseno je 28 lokacija na području Brčkog, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, a policija je objavila i šta je sve pronađeno.

Za pet osoba se još uvijek intenzivno traga.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojna sredstva i koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje i municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku”, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

U akciji su učestvovali pripadnici Policije Brčko distrikta, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, te Uprave policije MUP-a Srednjebosanskog kantona, a obavljena je pod nadzorom Tužilaštva ZDK i nadležnih sudova.

Nad licima lišenim slobode je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Nadalje, tokom provođenja operativne akcije ‘META’, zadokumentovani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv 22 lica zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih sredstava, te su zadokumentovane krivičnopravne radnje za koja se ista sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom ove višemjesečne istrage”, navodi se u saopćenju.

Uhapšeni su:

1. L.M, rođen 1987. godine, iz Visokog; 2. H.D., rođen 1978. godine, iz Visokog; 3. H.S., rođen 1979. godine, iz Travnika; 4. S.E., rođen 1987. godine, iz Brčkog; 5. M.A., rođena 1989. godine, iz Visokog; 6. Š.S, rođen 1983. godine, iz Visokog; 7. B.I., rođen 1991. godine, iz Visokog; 8. B.I, rođena 1996. godine, iz Visokog; 9. A.S., rođen 2001. godine, iz Visokog;

10. K.F., rođen 1983. godine, iz Visokog; 11. A.A., rođen 1994. godine, iz Visokog; 12. E.T., rođen 1991. godine, iz Visokog; 13. S.A., rođen 1986. godine, iz Visokog; 14. T.I., rođen 1996. godine, iz Visokog; 15. O.M., rođen 1986. godine, iz Visokog; 16. V.M., rođena 1996. godine, iz Visokog; 17. J.A., rođen 1997. godine, iz Ilijaša; 18. J.M., rođen 1994. godine, iz Ilijaša i 19. J.S., rođen 1978. godine, iz Breze.