Zoran Milanović: “Ovo je ozbiljan incident, letjelica je doletjela iz Ukrajine”

U Zagrebu, na adresi Jarunska bb. sinoć je pala letjelica.

Policija je objavila da su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje su prethodno zaprimili dojave građana. Održan je i sastanak nadležnih sigurnosnih službi.

Oglasio se premijer Andrej Plenković, a konferenciju za novinare održao je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Upravo je završio brifing s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima agencija, pa sam smatrao svojom dužnošću obratiti se javnosti i reći osnovne stvari. Znamo kakav objekt je doletio i odakle je doletio.

Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili. Objekt je letio preko Mađarske oko 40 minuta, u našem prostoru je bio oko 7 minuta”, kazao je Milanović na početku obraćanja.

Hrvatski predsjednik ističe da je riječ o ozbiljnom incidentu.

Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske i da se radi o incidentu koji je srećom završio bez ljudskih žrtava, međutim moramo utvrditi neke proceduralne greške. Ta letjelica je veličine aviona”, pojasnio je, prenosi N1.

Dodaje da radari jesu detektirali letjelicu, koja je, kaže, bila jako kratko u hrvatskom zračnom prostoru. Napominje i da ovo nije trenutak za optuživanje.

Nazvao sam premijera jutros, mene najviše zanima kako je moguće da jedna letjelica provede gotovo sat vremena u zračnom prostoru članice NATO-a, a da je nitko ne primjeti.

Kako stvari stoje zasad, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je brzinom od preko 500 čvorova, to je nešto manje od 1.000 km/h, i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola. Iz regije nije. Što se tiče regije, svi sjede i miruju”, navodi Zoran Milanović.

Rekao je kako se nije čuo s Viktorom Orbanom po ovom pitanju jer ga je vidio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Cijela istočnoeuropska protuzračna obrana je u skromnom stanju s iznimkom, možda, Poljske. Prema tome u takvim stvarima mi ovisimo o zapadnim saveznicima, dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova koji će biti potpuno beskorisni bez ulaganja”, izjavio je Milanović.

Rekao je kako bi Hrvatska i u najboljim okolnostima u ovakvoj izvanrednoj situaciji ovisila o zapadnim saveznicima.

Šta za sada kažu zvanični podaci?

I Vlada Hrvatske objavila je jutros saopćenje o letjelici koja je pala u Zagrebu.

U uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-odbrambenog sistema na kojem su učestvovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branilaca Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutrašjih poslova Davor Božinović, ministar odbrane Marko Banožić, direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, direktor Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general- bojnik Ivica Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić.

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1.300 m.

U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja”, objavili su.

I premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković iznio je nove detalje nakon sastanka nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Plenković je kazao kako je utvrđeno da je letjelica ruske proizvodnje, ali da nije poznato je li u posjedu ruske ili ukrajinske armije.

U Hrvatsku je došla iz pravca Mađarske, a prema riječima premijera Viktora Orbana. u Mađarsku je došla iz pravca Rumunije. Da li je neka pogreška, izgubljena kontrola – to ne možemo sa sigurnošću utvrditi. Ono što znamo je da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Kontaktirali smo ukrajinsku stranu da vidimo kako je ova letjelica došla čak do Zagreba”, rekao je Plenković.

Istakao je kako je “dobro što nema ozlijeđenih i da je pala u dio gdje nema stambenih objekata”

Svi ulažu maksimalne napore da se utvrde razlozi dolaska i rušenja letjelice”, dodao je.

Pojavile se već nevjerovatne teorije

Samim tim što je ovo ovako izvanredna i potpuno nesvakidašnja situacija pogodno je tlo za brojne teorije, koje naravno nisu izostale.

Postoji jedna poprilično nevjerojatna teorija. Kako je objasnio stručnjak, to je letjelica koja ima unaprijed zadanu rutu.

I sad ide onaj zanimljivi dio. U Ukrajini postoji mjesto Yarun, nalazi se u žitomirskoj oblasti, između Kijeva i Lavova.

Nije nemoguće da su je Ukrajinci programirali za snimanje i da je došlo do greške Yarun – Jarun pa je bespilotna letjelica, umjesto ukrajinskog Yaruna, snimala najpoznatije zagrebačko jezero.

I dalje ostaje poprilično veliki upitnik kako je moguće da krstareća raketa, koja leti na šest kilometara brzinom do 900 km/h prođe sve NATO radare i protuzračne obrane i padne ravno na Zagreb.

Bitno je naglasiti da ne postoje nikakvi zvanični podaci koji bi dokazali ovu tvrdnju.

I poznati naš kolumnista Srđan Puhalo našalio se na ovu temu.

Online nastava daje prve rezultate“, napisao je šaljivo Puhalo.