Video/ Objavljen snimak granatiranja nebodera u Kijevu

Stambena zgrada od 12 spratova pogođena je jutros u kijevskoj četvrti Ševčenkovski, a najmanje dvije osobe su povrijeđene.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak koja prikazuje trenutak kada je neboder pogodila raketa.

Prema trenutnim informacijama, dvije osobe su povrijeđene, a 37 je evakuirano iz zgrade.

Potraga za još potencijalnih žrtava se nastavlja.

Prema preliminarnim procjenama, za obnovu Ukrajine nakon rata s Rusijom bit će potrebno 565 milijardi dolara, rekao je ukrajinski premijer Denys Shmyhal.

Preliminarne procjene govore da se izravni jednokratni gubici za Ukrajinu trenutno procjenjuju na 565 milijardi dolara. Zapravo, to su sredstva koja će biti potrebna za obnovu naše države”, rekao je Shmyhal.

Prema podacima Ministarstva ekonomije Ukrajine, Rusija je nanijela štetu ukrajinskoj infrastrukturi od 119 milijardi dolara.

Podsjetimo, prije dva dana u granatiranju stambene zgrade u Kijevu najmanje jedna osoba je izgubila život, a 12 je ranjenih.

Izmijenjeni broj žrtava u prijestolnici koju ruske postrojbe sve jače stežu i vode se borbe na prilazima gradu prije početka novog kruga rusko-ukrajinskih pregovora objavile su ukrajinske vlasti.

Na Telegramu su ukrajinske službe hitne pomoći objavile da je osmerokatnica u četvrti Obolon na sjeveru Kijeva pogođena u zonu topničkom vatrom te je izazvala požar koji su vatrogasci savladali.

Projektili su pogodili i jedan trolejbus i prava je sreća da unutra nije bilo nikoga.

Nadzorne kamere zabilježile su taj jezivi trenutak, na snimci se jasno vidi kako jedan gospodin bezbrižno šeta parkom baš u trenucima kada je raketa prošla iza njega i razorila pola ulice.

I gradonačlenik Kijeva i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko objavio je tada na svom Telegram kanalu slike napada na Kijev.

Govorio je o granatiranju nebodera i ulice, a živote je izgubilo više građana glavnog grada.

Kijev je danas napao neprijatelj. Rano ujutro granata je pogodila deveterokatnicu na Obolonu. Prema novim podacima, jedna osoba je preminula. Deset ih je povrijeđeno. Iz kuće je evakuirano oko 70 stanovnika.

A maloprije je olupina rakete pala na cestu u Kurenivki. Jedna osoba je poginula, a šest ih je povrijeđeno. Hitna pomoć odvezla je dvoje ranjenih.

Autobus u kojemu nije bilo putnika potpuno je uništen. Razbijeni su prozori, oštećeni balkoni na okolnim kućama i poslovni prostori u prizemljima.

Na licu mjesta su spasioci i ekipe hitne pomoći“, napisao je Kličko uz objavljene slike.

Foto: Kličko/ Telegram
Foto: Kličko/ Telegram