Ambasada SAD čestitala Dan nezavisnosti BiH: “Radujemo se jačanju odnosa i prijateljstva”

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini čestitala je danas građanima BiH 1. mart, Dan nezavisnosti.

Kazali su da ostaju posvećeni čvrstom partnerstvu i prijateljsku.

Sretan Dan nezavisnosti BiH! Ostajemo posvećeni čvrstom partnerstvu i prijateljstvu sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, pružanju podrške njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, i radujemo se jačanju odnosa naših dviju država u godinama koje dolaze”, navedeno je u čestitki objavljenoj na Twitter stranici Ambasade SAD-a.

Današnji datum, 1. mart, se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine.

29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ.

Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44 posto.

Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u BiH će u utorak biti održan niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika BiH.