Američka ambasada poslala jasnu poruku političarima: “Tvrdnje da ne postoje uslovi za održavanje izbora su neosnovane”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se na Twitteru povodom održavanja Općih izbora.

Naglasili su kako postoje svi preduslovi za njihovo održavanje.

Izbori su osnovno što građani očekuju u demokratskim društvima. Održavanje izbora je uslov prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Tvrdnje da ne postoje pravni, politički ili tehnički preduslovi za održavanje izbora su neosnovane“, poručili su iz Ambasade.

Jasnu poruku su uputili i političarima u BiH.

Ako je političkim liderima zaista stalo do integriteta izbora, oni će brzo donijeti ključne mjere koje se odnose na transparentnost, a koje preporučuje OSCE“, zaključuju iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjetimo, Elmedin Konaković, je prilikom gostovanja u emisiji “Crvena olovka” iznio šokantne informacije o pregovorima koji su propali, a odnose se na reformu Izbornog zakona BiH.

U jednom trenutku dotakao se lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića i kako nije imao stav i prijedlog.

Izetbegović je na pregovore došao bez stava i bez prijedloga. Kad ga je Palmer upitao zašto nije došao s prijedlogom, na bijelom papiru nacrtao je kružiće i kockice, kojima su se elektorski glasovi davali općinama.

Zvizdić mu je na to rekao: ‘Jesi li svjestan da si nacrtao obrise trećeg entiteta?’ To se dešavalo u dva ujutro i postoje svjedoci koji mogu potvrditi tačnost navedenog“, kazao je lider Naroda i pravde.

Zatim je izrekao šokantnu rečenicu koju mu je rekao Bakir Izetbegović.

Eto, to vam je bio pristup lidera koji bi trebao rješavati probleme. Izetbegović je ove pregovore iskoristio za pokušaj izvlačenja sitnih političkih poena.

On je meni u lice rekao da je stranka važnija od naroda i države!“, kazao je Konaković.

Nije rijetkost da Konaković iznosi šokantne informacije o porodici Izetbegović.

Tako je prije nekoliko dana kao gost emisije na N1 televiziji kazao kako je stavljena oznaka tajnosti na dokumente iz Zagreba koji potvrđuju da Sebija Izetbegović nema diplomu.

Tada je lider NiP-a je kazao i to kako je SDA i HDZ bratska ljubav i koalicija.

Vidljiva je vaša emocija i strast, ali nešto ne funkcioniše. Dok mi sjedimo ovdje i vodi se borba za bolnice, jedna strašna stvar se desila. Ministar Grubeša stavio oznaku tajnosti na dokument iz Zagreba koji dokazuje da Sebija Izetbegović nema diplomu.

Je li mislite da je ovo slučajno? Uradio je to jer nemaju kontrolu nad KUIP, stave oznaku tajnosti da inspekcija ne može pogledati, a istovremeno Kantonalno tužilaštvo (Sarajevo, op. a.) traži dokument sebi jer dole kontroliše Sabina Sarajlija. To je problem SDA sa nama“, rekao je Konaković.