Arijana Saračević odbrusila Vasiću: Vaša bomba od 200 kg nije prekinula program, što ste bacali bombe – bacali ste

Ugledna naša novinarka Arijana Saračević reagovalaje na sramotnu poruku Rajka Vasića upućenu BHRT-u.

Kazala je da ni bomba od 200 kg nije prekinula program.

28.juna 1995. na RTV BiH, bačena je bomba, teška 200 kg. Program nije prekinut. Što ste bacali bombe, bacali ste“, poručila je Saračević.

Podsjetimo, Vasić, inače član Glavnog odbora SNSD-a i bivši izvršni sekretar stranke, objavio je na Twitteru sramotnu poruku posvetivši je situaciji na Radioteleviziji BiH (BHRT).

Vasić se ponudio da minira zgradu BHRT-a.

BHRT – opstanak ili propast? Vasić. Ako vam je neprijatno, doću ja da je miniram“, napisao je na Vasić na Twitteru.

Povodom ove neukusne i u najmanju ruku sramotne objave Vasića, reagirala je i Sanela Prašović – Gadžo, novinarka i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Rajko Vasić, ovog puta je svoju mržnju usmjerio prema BHRT-u. Prije 4 godine, kada je zaprijetio Bošnjacima novim genocidom, prijavila sam to službeno i odgovorila mu. Odgovorit ću mu i sada. Rajko, nema više miniranja.

Rat je završen prije 26 godina. Prošlo je vrijeme kada su u BiH minirane institucije, kuće, dzamije. Tužno je što nakon svih presuđenih zločina još uvijek pozivaš na zločine.

Gađana je zgrada RTV BiH granatama i avionskim bombama ali je preživjela. Preživjet ce i primitivce poput tebe, kao i tvoje prijetnje.

Zbog upućene prijetnje Rajka Vasića i temeljem člana 183. KZ FBiH – Ugrožavanje sigurnosti, kao članica Komisije za sigurnost PDPFBiH, pozivam SIPA-u i nadležno tužilastvo da žurno reaguju“, poručila je Prašović-Gadžo.

Milorad Dodik: I trebaju ga ugasiti

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dotakao se na jučeranjoj konferenciji za štampu BHRT-a koji trenutno preživljava historijsku krizu.

Dodik je kratko prokomentarisao da treba da se ugase.

Što se tiče mene i trebaju ga ugasiti, a vama novinarima iz RS garantujemo poslove u našim javnim servisima. To je jedna patnja godinama koja se ne može riješti”, poručio je novinarima koji su prisustvovali konferenciji u Banjaluci.

“Dovedeni smo do zida, morat ćemo prestati s radom”

Poslovodni odbor BHRT-a većinom glasova odlučio je da se obrati domaćoj i međunarodnoj javnosti povodom onemogućavanja nastavka poslovanja uzrokovanog blokadom poslovnih računa.

Kako su kazali u četvrtak, dovedeni su do zida i šalju posljednji poziv za pomoć.

Godinama, s manje ili više uspjeha i u vrlo teškim uvjetima, trudimo se da ispunimo svoju ulogu u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, ali smo, nažalost, dovedeni do zida i prinuđeni da uputimo posljednji poziv u pomoć. Svi koji trebaju i mogu pomoći, a to ne čine, biće upamćeni kao saučesnici u gašenju Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koja je prošla kroz razna iskušenja u proteklih 77 godina od svog osnivanja”, ističu u saopćenju sa BHRT-a.

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treću sedmicu, čime je onemogućeno njihovo dalje funkcionisanje i postojanje.

Glavni razlog blokade računa, kako navode je, nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse, kako to regulira Zakon o javnom RTV sistemu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.

Radiotelevizija Republike Srpske, koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i na području Brčko distrikta, od 2017. godine krši pomenuti Zakon i ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50 posto naplaćenih sredstava. Taj dug narastao je na preko 63 miliona KM na kraju 2021. godine, zbog čega BHRT nije u mogućnosti ispoštovati sve svoje obaveze, među kojima su i redovno plaćanje poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenicima”, navode u saopćenju.

Iako su svi relevantni nivoi vlasti, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, Poreska uprava Federacije upoznati sa ovim problemom, sa zakonskom pozicijom BHRT-a, dalje, ističu, koja nema direktan dodir sa svojim izvornim prihodima, kao i sa tim da svoja prava tražimo sudskim putem, račun BHRT-a je blokiran već treći put u zadnjih godinu dana.

S obzirom na trenutnu situaciju moglo bi se desiti da je ovo posljednja blokada, naglašavaju, blokada koju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine neće preživjeti.

Ukoliko se to zaista desi, a vremena za pronalazak rješenja u raspodjeli sredstava prikupljenih od takse u cijeloj BiH više nema, BHRT ne može preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj će Bosna i Hercegovina postati jedina država u Evropi koja nema svoj javni servis, iako je to jedan od glavnih uvjeta na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji”, navode sa BHRT-a.

Također, ističu, “ne mogu preuzeti odgovornost za egzistenciju uposlenika BHRT-a koji zarađuju svoje nevelike plaće i obezbjeđuju da BHRT uredno ispunjava sve svoje zakonske obaveze, dok oni koji trebaju ispunjavati obaveze prema javnom servisu to ne čine i u tome imaju podršku.”

Pozivamo osnivača BHRT-a, ali i druge nivoe vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obavijeste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom ili entitetskom vlasništvu zašto više neće biti u mogućnosti da koriste infrastrukturu BHRT-a za obavljanje svojih redovnih poslova, ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rješenje koje će omogućiti redovno poslovanje BHRT-a”, zaključuju u saopćenju.