“Avaz-roto press” tuži “Klix.ba” i braću Šimić, traže 15 miliona KM odštete

Advokatski tim kompanije “Avaz-roto press” odlučio je podnijeti tužbu protiv braće Darija i Marija Šimić, osnivača portala “Klix”, zahtijevajući obeštećenje od 15 miliona KM.

Naime, kako navode iz ove kompanije, razlog za tužbu su nezakonito objavljivanje falsificiranih transkripata 2016., nakon hapšenja Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost i utemeljitelja “Avaza” koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine pravomoćno oslobođen 2018. godine.

Navode da je lider SBB-a je dobio i presudu broj: SI 3 P 041014 21 P od 10. februara 2022. godine kojom je tužena Bosna i Hercegovina obavezana da tužitelju, na ime nematerijalne štete, isplati iznos od 27.000 KM, sa zakonskom zateznom kamatom od dana donošenja presude pa do isplate i nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 4.487 KM.

Tužba je podnesena nakon što je krivični postupak, koji se protiv Radončića vodio tri godine, pravomoćno okončan oslobađajućom presudom Suda BiH broj: SI 2 K 020433 18 Kž od 25. 10. 2018. godine, a dodijeljeni troškovi iznosili su ukupno 24.025,95 KM.

Sve ovo ukazuje na to da je Radončiću i kompaniji ‘Avaz’ pričinjena velika materijalna šteta“, navode u saopćenju.

Kako dalje navode iz “Avaz-roto press” kompanije, tako je portal “Klix.ba” na dan Radončićevog hapšenja, 25. januara 2016. godine, dakle prije ročišta o određivanju pritvora, objavio transkripte SMS poruka i razgovora Fahrudina Radončića s drugim osobama, čime su povrijeđena njegova Ustavom zagarantirana prava.

Riječ je o tekstu pod naslovom “Klix.ba ekskluzivno objavljuje više presretnutih razgovora” od 25. januara 2016. godine u 18:28 sati, koji su prenijeli brojni mediji, nakon čega je iz Tužilaštva BiH saopćeno da navedeni dokumenti nisu ustupljeni iz ove institucije.

Mjesecima kasnije ‘Klix’ je nastavio objavljivati slične navode, iako je Sud Bosne i Hercegovine zabranio izvođenje kao dokaza određenih transkripata kojima se vrijeđa privatnost učesnika razgovora.

Također, za dio transkripata koje je ‘Klix’ objavljivao Sud BiH je donio odluku da se prilikom njihovog izvođenja u sudnici isključuje javnost“, navode iz “Avaza”.

Kako kažu iz ove kompanije, “na opisani način portal ‘Klix.ba’ i vi kao odgovorne osobe počinili ste krivično djelo povreda tajnosti postupka iz člana 237. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, jer ste neovlašteno objavili i omogućili objavljivanje sadržaja iz istrage i sadržaja zabranjenog za objavljivanje odlukama Suda Bosne i Hercegovine“.

Smatramo da ste intenzivno kroz vaše tekstove kršili presumpciju nevinosti gospodina Radončića te da je objavljivanje transkripata iz istrage imalo za cilj drastično obaranje ugleda Fahrudina Radončića i kompanije ‘Avaz-roto press’ d.o.o., odnosno njene tržišne cijene“, navode.

Spomenuti tekstovi i danas se nalaze na portalu “Klix.ba”, dodaju iz “Avaza”, primjerice: https://www.klix.ba/vijesti/bih/ekskluzivno-objavljujemo-presretnute-razgovore-radoncica-i dautbasica-bakire-od-srijede-rokenrol/160125113 i https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavrseno-rociste-radoncicu-htio-optuziti-izetbegovica-i-osmicu-za-ubistvo-delalica-u-cetvrtak-odredjivanje-pritvora/160127151 – navodi se u dopisu advokatskog tima “Avaza”.

U dopisu je istaknuto da su, prema analizama vještaka ekonomske struke i finansijske službe kompanije, Fahrudin Radončić i “Avaz- roto press“ d.o.o. do sada pretrpjeli materijalnu štetu veću od 15 miliona KM.

Šteta je nastala vašim nezakonitim objavljivanjem dokumenata i navoda zaštićenih pravom na privatnost, vjerovatno u želji da uništite konkurenciju na tržištu“, navodi se u dopisu.