BH novinari pozvali medije na bojkot svih aktivnosti dok ne dobiju javno izvinjenje od Dodika!

Upravni odbor Udruženja/ Udruge BH novinari zahtijeva hitno javno izvinjenje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovog sramotnog ponašanja prema novinarima danas u Sarajevu.

Pozvali su sve novinarske ekipe da obustave praćenje svih Dodikovih aktivnosti dok ne dobiju njegovo izvinjenje.

Kako su prenijeli brojni mediji u BiH i regionu, prilikom današnjeg dolaska ispred zgrade Tužilaštva BiH, Dodik je kroz prozor službenog automobila pokazao srednji prst prisutnim novinarskim ekipama.

Ovakvim gestom Milorad Dodik je još jedanput demonstrirao ponašanje potpuno neprimjereno i nedostojno jednog visokog političkog zvaničnika.

Pored toga što je, po ko zna koji put, vrijeđao i ponižavao predstavnike medija, koji su danas ispred Tužilaštva BiH samo radili svoj posao, takvim vulgarnim ponašanjem Dodik nepovratno urušava ne samo vlastiti ugled, već i ugled države koju kao političar i član Predsjedništva BiH predstavlja”, navode iz BH Novinara.

Dodikovo ‘objašnjenje’ na današnjoj press konferenciji da se njegov gest odnosio samo na pojedine medije koji, kako je kazao, ‘kontinuirano lažu’ izvještavajući o njemu, te da srednji prst nije upućen onim novinarima koji profesionalno izvještavaju, ne može ni na koji način biti opravdanje za njegove postupke!

Ukoliko smatra da pojedini mediji i novinari o njemu iznose neistine i klevete, Milorad Dodik na raspolaganju ima mehanizme poput demantija i Zakona o zaštiti od klevete, putem kojih može te medije pozvati na profesionalnu odgovornost”, zaključuju u saopćenju iz BH Novinara.

Kako je izgledalo Dodikovo objašnjenje postupka?

Na pitanje novinarke o njegovom gestu upućenom novinarima danas kada je pokazao srednji prst, Dodik je kazao da mediji godinama vode hajku protiv njegove porodice.

Godinama neki iz medija, zajedno sa stranim faktorom vode hajku na mene i porodicu. Svaki Božji dan izose toliko laži o meni da bih mogao objaviti sabrana nedjela vaših kolega. Ako takvi očekuju da im aplaudiram, žao mi je ali neću. Ne mogu aplaudirati neprofesionalcima.

Kao javna ličnost imam obavezu da trpim kritike, ali nemam obavezu da trpim laži. Moja reakcija od danas je motivisana prema ljudima koji godinama šire netrpeljivost prema meni i mojoj porodici. Žao mi je profesionalaca novinara koji pošteno obavljaju svoj posao, ali ima i bitangi koji su vezani za jednu propagandu koja se širi.

Neki od vaših kolega za dugogodišnje blaćenje ljudi nemaju nikakvu odgovornost. Moja reakcija je bila kada sam prepoznao novinare i kamermane BN TV. To je njima srednji prst, apsolutno ne vama“.

Podsjetimo, Milorad Dodik je danas pri ulasku i izlasku iz Tužilaštva BiH iz svog automobila pokazivao srednji prst prema medijskim ekipama.

Reagovala je i njegova kćerka na Twitteru.

Naime, Gorica Dodik je na svom zvaničnom Twitter profilu podijelila vijest o potezu Milorada Dodika.

Dodala je izuzetno sramotan komentar kazavši: “To je malo šta ste zaslužili”.

Podsjetimo, dok je prolazio u koloni automobila pratnje, Dodik je iz svog automobila novinarima pokazao srednji prst.

Ne postoji osuda koja bi bila dovoljno jaka za ovakvo ponašanje, koje jedan državnik nikada ne bi smio sebi da dozvoli.

Kako je to izgledalo pogledajte u videu ispod.

Inače, potvrđeno je pisanje medija od prije dvije sedmice da je Dodiku upućen novi poziv kako bi bio ispitan.

Ono što je zanimljivo, Dodik iskaz daje u svojstvu osumnjičene osobe i to po prvi put od kad se nalazi u Predsjedništvu BiH i na poziciji lidera SNSD-a.

Do sada ih je davao kao svjedok gdje više puta saslušavan u raznim aferama, ali ovoga puta je drugačije

Tužilaštvo BiH zvanično ga sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca.

Postupajući tužilac u ovom predmetu je Mirza Hukeljić koji je poznat kao tužilac u aferi “Respiratori”.

Slao vozača

Riječ je, podsjećamo, o postupku koji godinama zanima bh. javnost i tužioci su konačno došli do čvrstih dokaza.

Dodik je vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, međutim, kako se na kraju ispostavilo, kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, tačnije 27. juna 2008.

Osim toga, utvrđeno je da je zahtjev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Dodik je ratu za sporni kredit, u iznosu nešto višem od 9.000 KM, navodno davao u kešu, a vjeruje se da je za tu vrstu posla angažirao tadašnjeg vozača.

Ovo je, inače, jedini predmet od kojeg Dodik stvarno strahuje.