Biković šokirao izjavama o Ukrajini: “Ovo je informacioni rat, i nas je propaganda napravila agresorom”

Miloš Biković jedavno je gostovao u jutarnjem programu na srbijanskoj Prvoj televiziji gdje je šokirao javnost, koja ga u nemalom broju voli, svojim izjavama o Ukrajini.

Prvobitno je došao da bi predstavio novi film “Hoću Muža”, a komentarisao je i rat u Ukrajini kazavši da konflikt traje osam godina.

Kazao je da se Putin nije samo odjednom probudio i riješio da ubija djecu.

Kako glumac ima i rusko državljanstvo – voditelji jutarnjeg programa su ga pitali za mišljenje o trenutnim dešavanjima u Ukrajini, ali i situaciji njegovih kolega koji su pogođeni sankcijama.

Kazao je kako je kultura za njega zajednički jezik svijeta, “čak i kada je stanje rata, opet možete da se povežeta sa čovjekom iza rova, s nečim što svi razumijemo i doživljavamo.”

Poručio je da rat Rusije protiv Ukrajine smatra ne samo oružanim sukobom, već i informativnim.

Ne vodi se rat samo oružjem, nego i informativno. Čim vam neko traži da odmah iznesete mišljenje, onda se operiše i informacijama“, kaže Biković.

Dodao je i kako ne voli da na komplikovana pitanja daje pojednostavljene odgovore poput: “Jeste, Putin se probudio jedno jutro lud i riješio je da ubije ukrajinsku djecu“.

Taj konflikt traje već osam godina i savršeno mi je jasno – ja sam sam bio žrtva propagande, sankcija, bombardovanja, svi smo bili to. Ali smo istovremeno kroz tu propagandu bili i agresori. Mi smo bili em agresori, em su nas bombardovali, zato što jednostavno nismo imali sredstvo da se zaštitimo“, dodao je glumac.

Kazao je kako smo se sa međunarodnim pravom odavno pozdravili, te da je sad “samo pitanje ko ga i na kakav način narušava da bi zaštitio svoje interese”.

Naglasio je kako mediji tek sad primjećuju rat iako sukobi traju već osam godina.

Na opasku voditelja da je situacija tek sad eskalirala, Biković je odgovorio da je od 2014. godine živote izgubilo 14.000 civila, ali i da isto tako ne primjećujemo ni situaciju u Jemenu gdje ljudi svakodnevno umiru.

Ne interesuje nas. Mi smo Evropa. Nije nam isplativo da o tome pišemo. Ko će da čita šta se dešava u Jemenu.

To je to licemjerje ovog svijeta u kojem živimo da ono što nam je korisno – o tome ćemo da javljamo“, ispričao je.