Denis Zvizdić: Neutralnost u slučaju Ukrajine je providno licemjerje i kukavičluk

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici, dvanaestoj po redu, a na kojoj se razmatra samo jedna tačka dnevnog reda – postupanje BiH po pitanju ruske agresije na Ukrajinu poručio da je cijelom svijetu jasno da je to ničim izazvan čin i da to nije samo njegovo, već mišljenje cijele planete.

Podsjetio je da to nije prvi napad na priznate države na tlu Europe.

To nije prvi kako neki tvrde, to je drugi napad na međunarodni poredak i međunarodno priznate države na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Prvi se dogodio 90ih godina prošlog stoljeća, kada je izvršena agresija na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga se nadamo da Kijev neće biti izložen dugogodišnjoj opsadi, razaranju i ubijanju civila i djece kao što je bilo Sarajevo. A postoji velika sličnost u onome što sada gledamo da se dešava u Kijevu i u cijeloj Ukrajini.

Od adekvatne i konzistentne reakcije demokratskog svijeta će ovisiti da li će Harkov, Odesa, Herson i Mariopolj proći kroz iste patnje, genocid, urbicid, egzodus stanovništva, etnička čišćenja, ubijanja i masovne zločine kroz koje su pred očima čitavog svijeta prošli Srebrenica, Višegrad, Foča, Prijedor, Goražde, susjedni Vukovar i mnogi drugi gradovi”, rekao je Zvizdić.

Naveo je da je svijet agresiju na BiH 1992. godine dugo nijemo posmatrao, prenosi N1.

Uveden je embargo na uvoz oružja, ali Bosna i Hercegovina se uspjela odbraniti i očuvati svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Sada je Zapad mnogo angažovaniji. Ukrajinski narod nema embargo na oružje i ima podršku cijelog slobodnog i demokratskog svijeta.

Na toj ispravnoj strani historije jeste i mora ostati i Bosna i Hercegovina, jer kada je riječ o borbi između dobra i zla onda nema i ne smije biti bilo kakve kalkulacije. Dobro je dobro. Zlo je zlo. I oni se jasno razlikuju, tu nema sredine.

Nema neutralnosti kada birate između civilizacije i barbarstva. Neutralnost u takvim situacijama nije ništa drugo nego providno licemjerje i kukavičluk”, dodao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

Podsjetio je da su pojedini političari u BiH ipak odlučili zauzeti neutralan stav i tako se, kako je dodao, staviti na pogrešnu stranu historije zajedno sa Bjelorusijom, Sjevernom Korejom, Eritrejom i Sirijom.

Budimo sigurni da će čovječanstvo ovo zapamtiti i da će historija posebno zapisati one koji su pokušali opravdati rušenje međunarodnog poretka civilizacijskih vrijednosti. Čak je i Švicarska koja je tradicionalno stoljećima neutralna zemlja, ovaj put odlučila uvesti sankcije Ruskoj Federaciji i osuditi čin agresije na međunarodno priznatu državu Ukrajinu.

Iskreno se nadamo da će prevladati razumijevanje da je agresija jedne države na drugu državu relikt mračne prošlosti i da u međunarodnoj politici ne može i ne smije vrijediti zakon jačega.

Jer ako to dopustimo, vraćamo se u prirodno stanje koje engleski filozof Thomas Hobbes definira kao ‘rat svih protiv svih’. Takva vrsta sukoba u 21. stoljeću dovela bi civilizaciju do uništenja”, mišljenja je Zvizdić.

Zbog svega navedenog, ističe, svi zajedno trebaju osuditi svaki napad na bilo koju međunarodno priznatu državu.

Time štitimo sami sebe i pravo na našu slobodu. Jer međunarodni poredak danas počiva na dva načela. Prvo, na načelu nepovredivosti granica. I drugo, na načelu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i to svi – bez izuzetka moraju poštovati ili rizikuju da budu biti izopčeni iz svih institucija i oblika saradnje u savremenom demokratskom poretku”, naveo je.

Naveo je i citirao određene dijelove iz Povelje UN-a i Helsinškog završnog akta iz 1975. godine, a kojima se zabranjuje upotreba sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti, kao i povrede teritorijalnih granica.

Dakle, međunarodno pravo jasno ukazuje da u Ukrajini trenutno svjedočimo činu vojne okupacije, odnosno agresije. Ne smijemo se praviti da to ne vidimo. Šutnja na takve postupke, isto je što i odobravanje. Imajući u vidu navedeno, mislim da svi organi vlasti Bosne i Hercegovine trebaju zauzeti jasne političke, pravne i diplomatske stavove.

Nikakva igra riječi i takozvana ‘neutralnost’ neće umanjiti našu obavezu i odgovornost prema narodu Ukrajine. Stoga vas pozivam da prihvatite zaključke koji budu proizašli iz ove rasprave, kako bi sve institucije Bosne i Hercegovine, svaka iz svoje nadležnosti, poduzele mjere s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima”, dodao je.

Prisjetio se da se, dok je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, humanitarna pomoć slala u sava ugrožena područja koja su je trebala.

Zašto isto ne bismo uradili i sa Ukrajinom? Neko će mozda reći kakve koristi Ukrajina ima od pomoći male Bosne i Hercegovine. Da, mi jesmo mala država. Grad Kijev samostalno ima stanovnika koliko cijela Bosna i Hercegovina.

Površina Ukrajine je čak 12 puta veća od površine Bosne i Hercegovine. Ali ovdje se ne radi o tome. Ovdje je riječ o simbolici. O porukama koje šaljemo svojim građanima i cijelom svijetu. Ako se u svakom dijelu svijeta ne budemo zauzeli za slobodu i demokratiju, onda te vrijednosti nećemo moći zagovarati ni u svojoj zemlji.

Ovdje se radi o izboru da li smo na strani 150 civiliziranih i demokratskih država svijeta koje su jasno osudile agresiju i odlučile pomoći Ukrajini ili ćemo biti zajedno sa Bjelorusijom i Sjevernom Korejom. Razlika je ogromna.

Svi pomno pratimo razvoj dogadjaja u Ukrajini, ali već sada mozemo kazati da ce hrabrost i otpor ukrajinskog naroda, baš poput hrabrosti bosanaca i hercegivaca koji su odbranili BiH ostati upamćeni kao primjer borbe za ljudsko dostojanstvo i slobodu”, poručio je Zvizdić.