Dragan Čović dobio prijetnje po život, iz HDZ-a kažu da je to zbog borbe za ljudska prava

Jučer je na Facebook stranici Županijskog odbora HDZ BiH Zeničko-dobojske županije osvanula je prijetnja po život upućena Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH i Ivi Tadiću, predsjedniku Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH.

Kako su kazali iz HDZ-a prijetnja se događa “u ozračju kada se ulažu napori da se izmjenama izbornog zakona implementiraju presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava i kojima je potrebno osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda i legitimno predstavljanje u institucijama Federacije BiH i BiH.”

Kažu da je to posljedica neuspjelih pregovora, a opet su spominjali majorizaciju.

Posljedica je to neuspjeha pregovora o izbornoj reformi jer bošnjačka strana ne želi da se odrekne majorizacije i preglasavanja malobrojnijeg hrvatskog naroda, ali ujedno je i pokazatelj u kojem pravcu se može razvijati politička i sigurnosna situacija ukoliko se ne riješe ključni problemi u Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopštenju.

Kažu da nije prvi put da se nešto slično dešava, a kako kažu zbog borbe za ljudska prava.

Nažalost ovo nije prvi put da se predsjedniku HDZ BiH dr. Draganu Čoviću i Ivi Tadiću prijeti zbog političkog angažmana i borbe za politička prava i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Podsjećamo da je 2011. godine prijetnja i realizirana pokušajem ubistva kada je eksplodirala podmetnuta bomba pod automobil Ive Tadića ispred zgrade Skupštine Zeničko-dobojske županije”, saopšteno je iz HDZ-a.

Iz stranke je navedeno da je slučaj prijavljen nadležnim organima MUP-a Zeničko-dobojske županije od kojih očekuju da u što kraćem roku otkriju počinitelja i poduzmu sve radnje u skladu sa zakonom.

Čović je danas u svom obraćanju novinarima kazao da je takvih prijetnji bilo bar 50.