Džaferović i Dodik sa Lajčakom u Antaliji pričali o kandidatskom statusu BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se u Antaliji na diplomatskom forumu sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

Kako je istaknuto, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Zapadnog Balkanu, a u kontekstu sigurnosnog stanja u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Džaferović je kazao da Evropska unija treba proširenje posmatrati kao geopolitičko, a ne administrativno pitanje, te da treba pokazati senzibilitet za ubrzanje procesa prijema Bosne i Hercegovine.

Kazao je i to da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove postavljene od Evropske komisije za kandidatski status, u slučaju da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi zakone o VSTV-u i sukobu interesa, koje je već usvojio Predstavnički dom PS BiH.

Usvajanje ovih zakona sa evropske agende stabiliziralo bi situaciju u Bosni i Hercegovini i doprinijelo bi smirivanju krize, što treba biti imperativ za sve političke aktere u zemlji i pokazatelj njihovog odgovornog pristupa prema ljudima u BiH i zahtjevima trenutne sigurnosne situacije u Evropi.

SNSD, čiji je predsjednik Milorad Dodik, na Twitteru je objavio da se i on sastao sa Lajčakom.