Emotivno obraćanje Zelenskog EP: “Želimo vidjeti našu djecu živu, jučer ih je poginulo 16”

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenskij obratio se Evropskom parlamentu.

Pozvao je Evropsku uniju da pokaže da stoji uz njih i da ih neće napustiti.

Njegov emotivni govor dirnuo je parlamentarce koji su ga nagradili višeminutnim aplauzom.

“Mi ćemo pobijediti, Ukrajinci su nevjerovatni”

Na početku je istakao kako je ovo za neke ljude Ukrajine posljednji dan i da narod Ukrajine koji je brane, plaćaju najgoru moguću cijenu jer brane slobodu. Istakao je kako je sretan zbog onoga što je čuo u EP-u te što su članice EU ujedinjenje, prenosi N1.

Nisam znao da je ovo cijena koju ćete morati platiti. Ona je vrlo visoka. Peti dan sveobuhvatne invazije Ruske Federacije. Ne čitam iz bilješki s papira. Papirnata faza je završena. Suočeni smo s ubijenima, sa životima koji su nestali.

Vjerujem da danas dajemo vrijednost životima, želji da budemo jednakopravni kao što ste vi. Žrtvujemo najbolje ljude. najsnažnije, najvrednije. Ukrajinci su nevjerovatni. Vrlo često znamo reći da ćemo pobijediti svakoga i sve.

Mi ćemo pobijediti sve, uvjeren sam. Evropski izbor za Ukrajinu – to je ono čemu težimo, za što se borimo. Želimo čuti poruku od vas da je ukrajinski izbor za Evropu nešto što je dobro”, rekao je Zelenskij.

“Pokažite da stojite uz nas”

Kazao je kako je jutros bombardovan Harkov, da su dva projektila ispaljena na najveći trg u Evropi i da je desetine poginulih.

Napomenuo je da tu živi i dosta Rusa koji su njihovi prijatelji i s kojima su uvijek slavili sve praznike.

U tom gradu, dodao je, nalazi se i veliki broj univerziteta.

To je cijena slobode. Mi se borimo za našu državu i slobodu uprkos činjenici da su svi naši gradovi blokirani, niko neće ući i intervenirati. Ali, svaki trg, bez obzira kako zove, od danas će se zvati trgom slobode.

Niko nas neće slomiti jer smo snažni i jer smo Ukrajinci. Želimo vidjeti svoju djecu živu. Jučer ih je ubijeno 16. Predsjednik Putin će ponoviti da su operacije izvedene protiv vojnih objekata, da meta nisu civili, ali djeca su ubijena.

Želimo biti dio Evrope i danas pokazujemo da jesmo. EU će biti jača s nama, bez vas Ukrajina će biti usamljena. Dokazali smo svoju snagu, da smo barem jednaki s vama.

Molim vas pokažite da nas nećete napustiti i da stojite s nama. Dokažite da ste Evropljani i život će pobijediti smrt, a svjetlo će pobijediti tamu. Slava Ukrajini”, poručio je Zelenskij.